Изискването за зелен сертификат за работещите в Италия доведе до бум на ваксинации

В Германия също има все повече ограничения за неваксинираните и все повече свобода за имунизираните

OFFNews 19 септември 2021 в 20:35 4053 0

Снимка Getty Images

Жители на Рим чакат за ваксинация с трета доза, която за сега се поставя на хора с трансплантации и специфични заболявания.

Разширяването на обхвата на зеления сертификат в Италия доведе до увеличаване на интереса към ваксинирането срещу коронавируса, предаде Франс прес. В сравнение с предходната седмица има скок от 20 на 40 процента на записаните часове за поставяне на първа ваксинационна доза, обяви Франческо Филюоло, координаторът на ваксинационната кампания на Италия.

Близо 41 милиона души в Италия имат пълен ваксинационен цикъл, което е близо 76 процента от хората над 12 години.

По-рано през седмицата властите решиха зеленият сертификат да се изисква на всички работни места. Мярката влиза в сила от 15 октомври. Сертификатът е или документ за завършен ваксинационен цикъл, или документ за отрицателен тест за коронавируса, или документ за прекарана коронавирусна зараза. Зеленият сертификат влезе в действие в Италия на 6 август за културни и спортни обекти и за заведения. Постепенно употребата му започна да се разширява и обхвана училищата и вътрешния транспорт.
За медици и здравни работници ваксинацията се изискваше още преди влизането в действие на сертификата.

За хората, които по медицински причини не могат да се ваксинират, тестовете за коронавируса ще са безплатни.

Междувременно в Германия също има все повече ограничения за неваксинираните и все повече свобода за имунизираните срещу COVID-19 и преболедувалите вируса. Продължава да има разминавания в стратегиите на отделните провинции, но една не малка част от тях решиха да приемат така наречения 2G модел. Това означава, че на обществени места като ресторанти и кина например собствениците имат властта да решат да допускат само ваксинирани и преболедували, а останалите да останат пред вратата, дори и с негативен тест.

Изключения от правилата има за деца под 12 години и хора, които по медицински причини не могат да се ваксинират. И още една промяна влизаща в сила от 11 октомври в Германия – тестовете за Корона вирус стават платени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови