Издирвани от полицията полски депутати се появиха на събитие с президента Дуда

OFFNews 09 януари 2024 в 17:32 2335 0

Дуда

Снимка БТА/АП

Анджей Дуда

Полският президент Анджей Дуда се появи заедно с двама депутати, издирвани от полицията, за да бъдат вкарани в затвора, на фона на конфликта между правителството и държавния глава по отношение на статута им, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Снимките, публикувани в социалната мрежа "Екс" от канцеларията на президента Дуда, са нов изблик на конфронтация, очертаваща се като поредният от множество конфликти в съвместното управление на правителството и президента, които са от различни политически лагери.

През 2015 г., седмици след като националистическата партия "Право и справедливост" дойде на власт, нейният съюзник Дуда помилва Мариуш Камински и му позволи да стане министър на вътрешните работи. Адвокати поставиха под въпрос дали Дуда има правомощия да опрости нарушенията му, преди съдът да излезе с окончателно решение.

Миналата година Върховният съд обяви, че делото ще бъде възобновено. Камински и неговият заместник Мачей Воншик бяха осъдени през декември на две години затвор за злоупотреба със служебно положение. Медии съобщиха, че полицията издирва бившите им началници, за да ги вкара в затвора.

Според публикацията на канцеларията на Дуда президентът е казал на двама нови съветници по време на церемонията по назначаването им, че най-доброто доказателство за техния патриотизъм е фактът, че през последните години са си сътрудничили с министрите Мариуш Камински и Мачей Воншик.

Според много адвокати, както и според говорителя на полския Сейм (долната камара на парламента) Шимон Холовня, обвинението, повдигнато през декември, означава, че Камински и Воншик са изгубили парламентарните си мандати. И двамата обаче отрекоха това и планират да присъстват на следващото парламентарно заседание.

Дуда се срещна вчера с Холовня, за да опита да го убеди, че обявеното от президента помилване е законно и съдът няма право да повдига второ обвинение по същия случай, но двете страни не стигнаха до споразумение.

"Заседанието, планирано за тази седмица, ще бъде отложено за следващата /.../ има една причина за това решение - мое задължение е да гарантирам достойнството на полския Сейм, както и спокойствието в обществото", каза председателят Шимон Холовня.

Парламентът трябваше да гласува бюджета за 2024 г. на заседанието тази седмица. Решението трябва да се изпрати до президента до края на януари, за да бъде подписано, но ако това не се случи, президентът може да разпусне парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки