Изчезнали от радара: Къде отидоха суперяхтите на руските олигарси след избухването на войната в Украйна

Би Би Си 24 юни 2022 в 21:43 12757 3

Яхта

Снимка KARL BORG

На 70-метровата Galactica Super Nova могат да се настанят 12 гости в шест луксозни спални. Има и шестметров плувен басейн със стъклено дъно и хеликоптерна площадка.

След началото на руската инвазия в Украйна няколко суперяхти, свързани с руски олигарси, изчезнаха от международната система за проследяване на кораби. Но сателитни изображения и снимки, публикувани в социалните медии, хвърлиха светлина върху местонахождението им, разказва Би Би Си.

Когато руските олигарси почувстваха последиците от международните санкции, започна да се случва нещо странно. Суперяхтите, свързани с имената на някои руски милиардери, започнаха бързо да изчезват от морския радар.

Местонахождението на някои от тях остава неизвестно, но Би Би Си успя да открие четири плавателни съда, като разгледа публично достъпни сателитни изображения и снимки от социалните медии.

"Доста е странно, когато няма сигнали от тези яхти за такъв период от време, при положение че обикновено те подават сигнали на всеки няколко минути", казва VesselsValue, анализатор на системата за събиране на морски и въздушни данни.

Тази година три суперяхти предаваха местоположението си всеки ден, включително докато бяха в пристанището, а след това внезапно изчезнаха от радара. Два кораба са изминали повече от хиляда километра, без да сигнализират за местоположението си.

През март и април, когато суперяхти, свързани със санкционирани руски олигарси, бяха конфискувани в американски и европейски пристанища, четирите плавателни съда избегнаха подобна съдба.

Ето къде се намират сега

Galactica Super Nova, свързана с петролния магнат Вагит Алекперов

На тази 70-метрова суперяхта могат да се настанят 12 гости в шест луксозни спални. Има и шестметров басейн със стъклено дъно, водопад и хеликоптерна площадка.

За последен път този плавателен съд на стойност 80 милиона долара е видян в черногорско пристанище. Galactica Super Nova започва пътуването си два дни след нападението срещу Украйна от пристанището в Барселона.

Придвижването на Galactica Super Nova

По това време нито самата яхта, нито предполагаемият ѝ собственик (Вагит Алекперов, основател на петролната компания "Лукойл") са подложени на санкции.

Малко по-късно обаче, когато списъкът на олигарсите, санкционирани заради предполагаеми връзки с Владимир Путин, се разширява, испанските власти конфискуват няколко суперяхти.

Вагит Алекперов попадна под британски и австралийски санкции през април и скоро се оттегли от поста си на президент на "Лукойл". Малко по-късно той е включен в списъка на Канада със санкции.

Яхтата Galactica Super Nova изминава повече от 1500 километра от Черна гора на югоизток, без да подаде сигнал за местонахождението си. Според снимките, публикувани в Instagram, в момента тя се намира в пристанище Лазур в турския град Гьокче, където пристигна на 9 май.

Би Би Си е получила редица снимки, показващи Galactica Super Nova в пристанището на турския град Геджек.

Тъй като Турция не се е присъединила към международните санкции срещу Москва, това пристанище може да бъде сигурно убежище за нея.

"В Турция има повече яхти, отколкото преди, заради санкциите срещу руските олигарси", казва пред Би Би Си източник от бизнеса с луксозни яхти в Турция. - И двете яхти на Роман Абрамович са тук от дълго време. Вероятно ще останат тук още по-дълго, тъй като няма къде другаде да отидат.

Quantum Blue, свързана с бизнесмена Сергей Галицки

Суперяхтата Quantum Blue в Монако.

Quantum Blue е по-голяма от Galactica Super Nova. Тази 104-метрова яхта, чиято стойност е около четвърт милиард долара, има 40 служители. На нея има кино, салон за красота и хеликоптерна площадка.

Quantum Blue е изминал повече от 1700 километра, без да подаде сигнал за местонахождението си.

Въпреки че предполагаемият й собственик Сергей Галицки не е обект на международни санкции, през март на кораба беше временно забранено да напуска пристанището в Монако.

Когато забраната е отменена, яхтата преминава през Средиземно море и на 16 март влиза в Суецкия канал.

Суперяхтата спря да сигнализира за местонахождението си на 22 март: по това време Quantum Blue се намираше близо до йеменско-оманската граница.

Придвижването на яхтата Quantum Blue

Източник: Marine traffic

Местонахождението на яхтата е подсказано от потребител на страницата Gibraltar Yachting във Facebook.

Източникът на Би Би Си, който отказва да назове името си, защото работи в областта на морския транспорт, описва как е отишъл на дубайското пристанище Рашид, докато е бил на почивка, за да снима суперяхтата на шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

По пътя към кея го спира охранител.

"Човекът ме изгони: не можеш да снимаш тук, каза той. Не можех да се приближа повече", спомня си той.

Когато обаче стигнал до горната палуба на близкия круизен лайнер QE2, който служи като плаващ хотел и привлича много туристи, той с изумление видял не само кораба на шейха, но и Quantum Blue, както и друга руска суперяхта - Madame Gu, свързана със санкционирания стоманен магнат Андрей Скоч.

Quantum Blue в Дубай.

Запитан от BBC дали смята, че системата за идентификация AIS на суперяхтата Quantum Blue е била умишлено изключена, източникът отговори: "Без съмнение.

"Почти всички руски яхти са деактивирали системите си AIS точно преди да влязат в пристанището, за да скрият местоположението си."

Преди това "Квантум Блу" предаваше сигнал за местоположението си, дори когато беше в пристанището.

Сателитни снимки, направени от Европейската космическа агенция, показват, че Quantum Blue е пристигнал в Дубай между 14 и 29 март и все още се намира там.

Quantum Blue в порт Рашид в Дубай.

Снимка: Европейска космическа агенция

Дори ако Сергей Галицки бъде подложен на санкции в бъдеще, Дубай няма споразумение със САЩ, Великобритания или ЕС за конфискуване на активи, което би изложило суперяхтата на опасност.

Няколко медии, включително RT, Forbes и Financial Times, вече писаха за връзките на Галицки с кораба.

Clio се свързва с Олег Дерипаска 

До юни 2019 г. суперяхтата Clio се наричаше Queen K.

Снимка: Getty images 

Тази 73-метрова яхта, оценена на 65 милиона долара, плава по-далеч от другите в търсене на убежище.

Clio напусна пристанището Гале в Шри Ланка на 10 февруари и се отправи към Малдивите. Оттам суперяхтата отплава на северозапад към Персийския залив, след което се връща обратно на Малдивите.

След това корабът навлиза в Червено море, преминава през Суецкия канал и се насочва на север. Той престава да сигнализира за местоположението си на 18 април, след като премина през Босфора в Черно море.

Супер яхтата е пропътувала около 900 км към пристанището в руския град Адлер. Сателитни снимки показват, че е пристигнал в пристанището на 22 април и все още е там. Снимки, показващи Clio в Adler, се появиха и в Telegram.

Яхтата е в Адлер.

Снимка: Телеграм

Представител на Олег Дерипаска заяви, че яхтата не принадлежи на бизнесмена.

В регистъра на Международната морска организация (ММО) като собственик на яхтата е посочена Waleforce, а като лице за контакт - британска компания за управление на яхти. Тази компания заяви, че не е представлявала Clio, когато е спряла да сигнализира, и не я представлява и сега.

САЩ, Обединеното кралство, ЕС и Австралия наложиха санкции на Олег Дерипаска заради връзките му с Владимир Путин.

Говорителят на Дерипаска заяви, че санкциите са "дълбоко погрешни, без да се споменава, че са подкрепени с неоснователни и абсурдни обвинения. Дерипаска никога не се е занимавал с политика и не се възползва от настоящия или друг военен конфликт."

Graceful се свързва с Путин

Дължината на Graceful е 82 метра. 

Снимка: TOBIAS GUDAT

82-метровата суперяхта, наречена Graceful, напуска пристанището в Хамбург след зареждане с гориво на 7 февруари и се отправи към Калининград.

Съгласно Конвенцията на ООН за морска безопасност корабите могат да изключат идентификационната си система, докато са в пристанище, но сигналите от Graceful са спрели, когато са наближили Калининград.

Ако се съди по геолокацията на снимките, публикувани в Odnoklassniki и Telegram, суперяхтата първоначално е била закотвена в река Преголя (която се влива в Калининградския залив на Балтийско море).

По-късно корабът е преместен в сух док на корабостроителницата "Янтар". Снимки от Европейската космическа агенция показват, че суперяхтата е влязла в дока на 16 март и все още е там.

"Не знаем нищо за яхтата, която споменахте. Можем да кажем със сигурност, че Владимир Путин няма нищо общо с тази или която и да е друга яхта", заяви говорителят на Путин пред Би Би Си.

Въпреки това суперяхтата е включена в списъка със санкционирани активи на Министерството на финансите на САЩ, според който Владимир Путин е пътувал на луксозния плавателен съд няколко пъти.

Регистрираният собственик на Graceful в Международната морска организация е AO Argument, която според разследването на Би Би Си е свързана с огромно имение на черноморското крайбрежие, известно като "Двореца на Путин".

Би Би Си е потърсила коментар от Вагит Алекперов и Сергей Галицки, но не е получила отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

3

Анализи

25.06 2022 в 22:59

И не мога да разбера защо има още путинофили в БГ. Тези хора са отявлени крадци.Ако някой е ходил в руско село ще разбере колко са ограбвани крепостните от путиновите олигарси.

1687

2

Пенчо Прикарчин

25.06 2022 в 00:06

В езерото Байкал, къде другаде?

2994

1

Гражданин

24.06 2022 в 22:41

Няма къде да се скрият.