Избухна експлозия до кораб в Червено море

OFFNews 07 юни 2024 в 08:42 1254 0

Снимка БТА/АП

В близост до търговски кораб, плаващ в Червено море, е избухнала експлозия. Това се е случило западно от йеменския пристанищен град Моха, съобщи британската фирма за сигурност "Амбри" (Ambrey), цитирана от Ройтерс. Отделно от това морската търговска служба на Обединеното кралство (UKMTO) съобщи, че е била информирана за две експлозии в близост до кораб на 27 мили южно от Моха.

Не се съобщава за щети, всички членове на екипажа са в безопасност и корабът продължава към следващото си пристанище, заяви UKMTO.

Не беше ясно дали инцидентите, за които съобщават "Амбри" и UKMTO са едни и същи.

Корабът, описан от "Амбри", отговаря на профила на цел за йеменските хути, които са атакували кораби край бреговете на страната си в продължение на няколко месеца, се казва в бележка на компанията.

Той е бил на път от Европа към Обединените арабски емирства и не е излъчвал сигнал от системата за автоматична идентификация по това време, казаха от "Амбри". Не бяха дадени други подробности.

Междувременно вчера американските военни заявиха, че са унищожили осем безпилотни летателни апарата и два надводни кораба без екипаж, изстреляни от хутите в Червено море през последните 24 часа. Те също така заявиха, че хутите са изстреляли една противокорабна балистична ракета над Червено море. САЩ не съобщават за наранявания или щети по кораби на коалицията, действаща срещу хутите, нито по търговски кораби.

Хутите многократно са нанасяли удари с дронове и ракети по корабите в ключовите транспортни канали на Червено море, протока Баб ал Мандаб и Аденския залив от ноември насам.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх