Изборите в Турция: Властта атакува с жалби вота в изгубените общини

OFFNews Последна промяна на 02 април 2019 в 16:05 1559 0

Избори в Турция, колаж

Снимка АА

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ оспорва резултатите от местните избори в Истанбул и с подозрения за фалшификации на вота внесе жалби в избирателните комисии с искане за ново преброяване на бюлетините във всички 39 общини на мегаполиса. Срокът за обжалванията изтече днес в 15 ч.

Там постът на кмет на Голямата Истанбулска община бе спечелен от кандидата на опозиционната Републиканска народна партия /РНП/ Екрем Имамоглу. С над 25 000 гласа той победи Бинали Йълдъръм, който преди това беше председател на парламента, но президентът Ердоган го посочи за бъдещ кмет на най-големия град в страната.
„Установихме трикове и нередности, които противоречат на законодателството, още от началото на процеса на гласуване“, заяви лидерът на ПСР в Истанбул Байрам Шеноджак, цитиран от Анадолската агенция. Не става ясно дали са внесени възражения и срещу резултатите от вота в столицата Анкара, Измир, Анталия, Адана, където победители са също кандидатите на РНП.

В общините Кадъкьой и Аташехир на Истанбул след жалба на загубилия започна ново преброяване на бюлетините и се оказа, че подкрепата за Имамоглу нараства. Това съобщиха в Туитър кметът на Кадъкьой Шердил Дара Одабашъ и секретарят на Добрата партия /в коалиция с РНП/ в Аташехир Юксел Бат. В полза на опозиционния кандидат са намерени още общо 874 бюлетини, преброяването продължава, съобщи „Джумхуриет“.

Говорителят на президента Ибрахим Калън подложи на критика противниците на властта, които „се опитват отново да притоплят приказките за началото на края на Ердоган“. „Утешават се със сценарии, които са далеч от истината. Нека не превръщаме демократичната надпревара в идеологическа слепота“, написа Калън в Туитър. Загубата на два от най-големите градове – Истанбул и столицата Анкара обаче е тежък удар за Ердоган.

Турското външно министерство коментира изявленията на представители на Мисията за наблюдение на избори за местни и регионални власти в Европа /общоевропейска политическа Асамблея в състава на Съвета на Европа/ за проведения в Турция вот. Говорителят на дипломатическото ведомство в Анкара Хами Аксой разпространи свое изявление по този повод, съобщи Анадолската агенция.

„Подозренията спрямо справедливата и свободна атмосфера на изборите, изразени от мисията чрез засягане на някои политически аспекти, за които тя няма мандат, са неуместни. За международните мисии са създадени всички условия за наблюдение на изборния процес в Турция“, посочва Аксой. Той припомня, че това е било потвърдено и от самите участници в мисиите, които казали, че изборите са преминали в нормален порядък. „Турция и в бъдеще ще демонстрира конструктивен подход при взаимодействието с мониторингови мисии по време на избори“, казва говорителят на дипломатическото ведомство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови