Изборите в Германия: малко хип-хоп, щипка веган и Ленин на вкус

Вероника Шербанова 22 септември 2017 в 08:13 3066 0

Снимка Robert Herhold BLN.FM

Кандидат от партия "Планинци"

Над 40 партии с общо 4828 кандидати ще участват в парламентарните избори в Германия в неделя. 

Това е рекорден брой, който е с 400 повече в сравнение с предишните парламентарни избори през 2013 г. 

Наред с големите партии, които имат най-голям шанс да влязат в германския парламент, християндемократите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите, начело с бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, на изборите се явяват и множество малко партии, някои от които доста необичайни. 

Най-младият кандидат на изборите е Флорис Беер, който е член на антисистемната партия "Партията". Беер навършва 18 години дни преди изборите.

Снимка: DPA

Най-възрастният кандидат пък е 89-годишната Барбара Рютинг - писателка и актриса, кандидат на партията на вегетарианците и веганите.

"Партията" е създадена през 2004 г. от редакторите на германското сатирично списание „Титаник“. Лидер на партията е Мартин Соненборн. Той спечели на партията място в европейския парламент на изборите през 2014 г. На последните избори през 2013 г. партията получи 79 000 гласа. 

Партия на вегетарианците и веганите V-Party³ е доста по-млада. Тя съществува едва от миналата година, като е основана на вегетарианския търговски панаир в Мюнхен. Партията има около 1200 членове, които искат до 2030 г. всички касапи да останат без работа. Те планират да се борят за защита на околната среда и правата на животните. 

Сред кандидатите на изборите за Бундестага е и Германската марксистко-ленинска партия. На последните избори тя е спечелила 24 000 гласа. 

Друга доста необичайна партия е Алиансът за безусловен основен доход. Партията настоява именно за това – основен доход за всеки, независимо дали работи, или не, макар че за момента партията не е обявила колко би бил този основен доход и откъде ще дойдат парите за него.

Групата на необичайните германски партии се допълва от „Планинци“ - те се определят като артисти и креативни хора, а заради липса на финансиране сами рисуват постерите за кампанията си. 

Още по-необичайна за Германия изглежда хип-хоп партията The Urban. Тя се състои от около 250 членове, които се борят за респект, чувство за общност и креативност, каквито според тях са и посланията на хип-хопа. Партията се фокусира още върху борбата с расизма и дискриминацията.

На изборите се явява и Партия на референдума, която настоява всички политически решения да бъдат вземани от хората. Те са категорични, че демокрация чрез референдуми ще накара партиите да се фокусират върху избирателите си, а не върху фармацевтични и банкови лобита. 

Списъкът на необичайните партии се допълва от Лилавата партия, която се бори за духовна политика, и Градинската партия от Магдебург, която се бори срещу разрушаването на 162 градини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!