Лула и Болсонаро отиват на балотаж след президентските избори в Бразилия

OFFNews 03 октомври 2022 в 08:31 1781 0

Луиз Инасио Лула да Силва

Снимка БТА/АП

Луиз Инасио Лула да Силва, бившият президент от левицата съперник на настоящия президент Жаир Болсонаро

Бившият президент Луиз Инасио Лула да Силва и десният популист Жаир Болсонаро отиват на балотаж след вчерашните избори в Бразилия.

Лула получи най-много гласове, но не премина необходимия праг от 50% и на 30 октомври ще се изправи срещу настоящия държавен глава Болсонаро.

При преброени 99,9% от бюлетините някогашният синдикален лидер води с резултат от 48,4%. Бившият капитан от армията остава втори с 43,2%.

Победата на управлявалия два мандата в периода 2003-2011 г. Лула на първия тур бе очаквана. Големият въпрос беше дали той ще успее да премине прага от 50%.

Балотажът може да засили още повече ожесточената поляризация и тлеещото политическо напрежение в най-голямата страна в Латинска Америка и четвърта демокрация в света. Освен това близките резултати се очаква да дадат силен импулс на Болсонаро, който изоставаше с 10-15% от Лула в проучванията, чиято достоверност оспори, отбелязва Ройтерс.

"Борбата продължава до окончателната победа. Ще спечелим тези избори", каза уверено бившият бразилски президент, цитиран от Франс прес.

"Победихме лъжите на проучванията", заяви Болсонаро. Той изрази оптимизъм, че ще спечели балотажа.

Болсонаро, който се вдъхновява от предишния президент на САЩ Доналд Тръмп, от месеци твърди, без да го докаже, че системата за електронно гласуване е уязвима за измами - теза, която е отхвърляна от правни експерти. Бразилският президент, чиято популярност намаля чувствително след пандемията от COVСD-19, засегнала тежко страната, заплаши, че може да не признае резултатите от изборите и да свика протести. Но предвид изненадващо доброто му представяне на първия тур, е малко вероятно той да изпълни заканата си, поне до балотажа.

Политически анализатори очакват кампанията на Болсонаро да набере импулс, отбелязва Ройтерс.

"Крайната десница е много силна в цяла Бразилия", каза още политологът Карлос Мело, според когото "победата на Лула на втория тур вече е по-малко вероятна".

Настроението пред семейната къща на бразилския президент в Рио де Жанейро снощи бе празнично. Негова привърженица увери, че победата може да бъде отнета на Болсонаро само с измама. "Проучванията в нашата страна, медиите и журналистите, са лъжци, негодници, безсрамници", каза Мария Лурдис де Нороня. "Ние няма да признаем резултатите", ако Болсонаро загуби, предупреди 63-годишната жена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови