Избори в Хонконг: Рекордна активност при гласуването за местния парламент

OFFNews 24 ноември 2019 в 16:02 2719 0

Хонконг, избори

Снимка Global News

Броят на избирателите, отишли до урните, за да пуснат бюлетина за областния съвет в Хонконг, само до обяд е надминал общия брой гласоподаватели на вота през 2015 г., предаде Би Би Си. 

Демократичните протестни групи се надяват, че тези избори ще изпратят послание до китайските власти след 5 месеца на безредици и антиправителствени демонстрации. Продемократите призоваха хората да не създават безредици и за момента не се съобщава за напрежение. 

Ако насилието при протестите продължи и днес, властите може да прекратят изборите. 

Регистриралите се гласоподаватели са 4,1 млн. души, или повече от половината от населението - 7,4 млн. Демократите се надяват, че ще увеличат броя на представителите си в съвета на Хонконг, който има влияние при избора на изпълнителен управляващ на града. 

Кандидатите от Пекин призовават избирателите да ги подкрепят и така да изразят неудовлетвореност от катастрофата, причинена от непрекъснатите сблъсъци между протестиращите и полицията. 

До 19:30 ч. местно време повече от 2,6 млн. души са гласували - това са 63,65% от всички регистрирани избиратели,  в сравнение с 37,12% в рамките на същия график на последните подобни избори през 2015 г., според данни на правителството.

Кандидатите са повече от 1 000, те се борят за 427 места в местния парламент. В момента мнозинството е от пропекинските партии. Преброяването ще започне веднага след приключване на анкетите в 22:30 ч., очаква се резултатите да започнат да излизат преди полунощ.

"Сблъсквайки се с изключително предизвикателната ситуация, с удоволствие мога да кажа, че днес имаме сравнително спокойна среда за изборите", заяви Кари Лам, сегашният изпълнителен управляващ, след като даде гласа си.

Кореспондентът на Би Би Си в Хонконг смята, че това са "местни избори за до голяма степен безсилни окръжни съвети, които обаче се усещат като далеч по-значими". 

Самите областни съвети имат ограничена действителна власт и затова обикновено изборите се провеждат на много концентрирано местно ниво. Тези избори обаче са първите от началото на антиправителствените протести през юни, така че те отразяват каква е подкрепата към сегашното правителство. 

Системата за избора на главния изпълнителен шеф предвижда 117 от областните съветници да заседават заедно с 1 200 членове на комитета, които избират новия. Точно това е причината продемократите да желаят толкова силно победата, защото при мнозинство на техните председатели, те ще имат думата при избора. 

Един от най-особените кандидати е пекинският законодател Юниус Хо, който беше намушкан по-рано този месец от мъж, преструващ се на негов привърженик. Хо многократно е изразявал доверието си към китайските власти. През лятото той бе заснет как се ръкостиска с подозрителни мъже, които по-късно нападнаха протестиращите демократи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови