Избори в Гърция: Екзит полът дава малка преднина на Ципрас

OFFNews 20 септември 2015 в 13:46 3540 1

Екзит полът дава малка преднина на подалия оставка премиер и лидер на лявата "Сириза" Алексис Ципрас срещу противника му от консервативната "Нова демокрация" Вангелис Меймаракис в началото на днешните извънредни парламентарни избори в Гърция, предаде Guardian.

Според данните "Сириза" получава 32%, "Нова демокрация" - 29.6%, трета е крайно дясната "Златна зора" с 6.8%. Комунистическата партия на Гърция получава 6.5%, ПАСОК – 6.2%, а "Потами" - 4.8%. "Народно единство", създадена от напуснали "Сириза" депутати, получава 3.1%. Толкова взема и "Независими гърци" на Панос Каменос. "Центристкият съюз" получава 2.8%. 5.3% от анкетираните не са отговорили за кого са гласували.

Днес в Гърция се провеждат петите избори за последните шест години, след като Ципрас подаде оставка след края на тежките преговори с Брюксел по третия спасителен план.

Няма вероятност една от двете партии - "Сириза" и "Нова демокрация" - да спечели пълно мнозинство. Който и да спечели, ще има нужда от подкрепата на може би две по-малки партии.

Които и да са новите управляващи, те ще трябва да изпълнят изискваните от кредиторите тежки реформи: данъчна, пенсионна, административна, здравна, за да получат обещаните 86 милиарда евро помощ от МВФ и страните в еврозоната. За да бъдат изпълнени условията, до края на годината, парламентът трябва да приеме около 120 нови закона до края на годината.

В реч в края на кампанията си Ципрас заяви, че победа на СИРИЗА би показала "дали старата система, която е управлявала 40 години, ще се върне или ще бъде направена крачка напред". Гласоподавателите трябва "да кажат "не" на корупцията, "не" на запазването на олигархията", каза той.

Меймаракис обяви пред поддръжниците си, че Ципрас е дал "фалшиви обещания" за слагане на край на тежките ограничителни мерки, изисквани от кредиторите, което е довело до спад на гръцката икономика, което е оставило 26% от работната й сила без препитание.

"Експериментът на СИРИЗА свършва в неделя", заяви 61-годишният бивш министър на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови