Избори в Еквадор: Кандидатът за вицепрезидент носи бронирана жилетка 24 часа в денонощието

OFFNews 16 август 2023 в 12:43 959 0

Еквадор

Снимка Pixabay

Знамето на Еквадор

Андреа Гонсалес, кандидатът за вицепрезидент на Еквадор, вече носи бронирана жилетка 24 часа в денонощието. До предпазната мярка се е стигнало, след като миналата седмица кандидатът за президент Фернандо Вилависенсио беше прострелян три пъти в главата след предизборен митинг в столицата Кито, предаде Би Би Си.

Тя ще остане кандидат за вицепрезидент на кандидатирания на мястото на загиналия - Крисиан Зурита от партията Construye. Той е журналист, който е разследвал корупция. Със същата дейност се е занимавал и Фернандо Вилависенсио.

"За мен е много трудно да не мога да се сбогувам с моя приятел. Нося бронирана жилетка 24 часа в денонощието“, каза Гонсалес за Би Би Си.

Фернандо Вилависенсио е журналист и член на националното събрание на Еквадор. Той беше прострелян, докато си тръгваше от предизборен митинг в столицата преди президентските избори.

Един от нападателите беше убит при престрелка с полицията, а няколко други са избягали.

Смъртта му шокира нацията, която десетилетия наред се бори с насилието от страна на наркогрупи, картелни войни и корупция. Престъпността обаче нарасва през последните години, подхранвана от разрастването на колумбийски и мексикански наркокартели.

Кампанията на Вилависенсио се фокусира върху корупцията и бандите. Той е бил един от малкото кандидати, които твърдят, че има връзки между организираната престъпност и държавни служители в Еквадор.

Според Гонсалес, Еквадор е на ръба да се превърне в наркодържава.

„Напълно сме сигурни, че това е политическо убийство, повече от бандите и организираната престъпност. Има политическо чувство в това, има политическо намерение в това“, смята още тя, като добавя, че "три дни преди дебата Фернандо ясно е заявил, че разполага с много секретна информация, която ще промени начина, по който се водят изборите, но тази информация така и не излезе наяве".

Андреа Гонсалес, която се занимава главно с проблемите на околната среда, казва, че насилието се е приело за нещо нормално в еквадорската политика.

Първоначално нейната партия искаше тя да наследи Вилависенсио като кандидат за президент, но по-късно партията реши да номинира Кристиан Зурита. Съществували са опасения, че Гонсалес може да бъде дисквалифицирана, тъй като вече е била регистрирана като кандидат за вицепрезидент.

Насилието все още не е стихнало и след случая с Фернандо Вилависенсио. Местен лидер на лявата Партия на гражданската революция в Есмералдас, Педро Брионес, е бил застрелян от въоръжени мъже в дома си в понеделник.

"Всеки един от нас е изложен на такава опасност“, коментира Гонсалес.

„Да заведеш детето си на училище вече е голям риск. Всеки път, когато спреш на светофар, си изложен на опасност да бъдеш прострелян или да имаш бомба до колата си", казва още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки