Ивицата Газа се тресе от израелски ракетен огън, ситуацията ескалира

OFFNews 09 юли 2014 в 20:28 3148 2

Министър-председателят Бенямин Нетаняху обяви днес, че Израел засилва офанзивата си в управляваната от "Хамас" ивица Газа.

Целта е да се спре ракетния обстрел срещу Израел. Палестинските официални власти съобщават за 43 загинали до момента, съобщи Ройтерс.

Сред жертвите са местен командир на радикалната група "Ислямски джихад" на име Хафез Хамад, който е загинал при разрушаването на дома му, заедно с петима членове на семейство си, сред които две жени и две деца.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини въоръженото крило на "Хамас", че превръща в живи щитове невинни граждани.

Той също така предупреди, че може да изпрати войски в Газа, за да се спре палестинския ракетен обстрел.

Четиридесет хиляди войници от запаса получиха повиквателни да се присъединят към вече стотиците призовани израелски бойци.

През последните седмици насилието по границата ескалира, след като първо трима израелски младежи бяха отвлечени и убити в окупирания от Израел Западен бряг, а след това в Йерусалим беше убит палестински тийнейджър.

Всяка от страните обвинява другата за случаите и също така отрича да има нещо общо с престъпленията.

Израелските военновъздушни сили съобщиха, че са извършили 160 нападения през изминалата нощ, с което общият брой атаки от началото на въздушната операция в понеделник в полунощ достигна 430.

Най-малко 10 ракети са паднали на територията на Израел от снощи в полунощ, а 16 бяха прихванати от противоракетната система "Железен купол", която частично се субсидира от САЩ.

Две палестински ракети, изстреляни от ивицата Газа, паднаха в морето в района на северния израелски град Хайфа.

За пръв път палестински ракети достигат голямото пристанище в Северен Израел - на над 160 километра от Газа. Отговорност за стрелбата пое въоръженото крило на "Хамас".

Израел заяви днес, че ислямистите от "Хамас" в ивицата Газа разполагат с десетки ракети с голям обсег.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови