Южнокорейка отива в затвора до живот заради убийство от 'любопитство'

OFFNews 24 ноември 2023 в 16:18 4172 2

Южна Корея

Снимка Полицията в Пусан

Джеонг Ю-чун

Съд в Южна Корея осъди 23-годишната Джеонг Ю-чун, почитателка на документалния детективски жанр, на доживотен затвор за убийство, което според нея е извършила "от любопитство". Убийството е извършено в югоизточния град Пусан. Според разследването обвиняемата е била обсебена от идеята за него, съобщава Би Би Си.

През май тази година чрез приложение за намиране на учители по английски език тя се запознала с млада учителка, уговорила си с нея уроци вкъщи и я намушкала с нож.

Това брутално убийство шокира страната. Прокурорите поискаха смъртно наказание за обвиняемата. То не е официално отменено в Южна Корея, но не се прилага от 1997 г. насам.

В търсене на жертва

Джеонг Ю-чун била безработна, живеела с дядо си и имала много затворен начин на живот. Няколко месеца й отнело търсенето на жертва. Тя писала на повече от 50 потенциални преподаватели, предимно жени, с въпрос дали биха могли да преподават в домовете си.

През май, представяйки се за майка на завършила гимназия ученичка, която има нужда от уроци по английски език, Чун Ю-Чун пише на 26-годишната жена и получава адреса ѝ. Няколко дни по-късно отива в дома на учителката, облечена в училищна униформа, закупена онлайн, и нападнала жертвата, веднага щом тя затваря входната врата.

Обвиняемата нанесла над 100 удара с нож, повечето от които по вече мъртвото ѝ тяло на жертвата, чието име полицията не съобщава.

След това мнимата ученичка разчленила тялото и отнесла куфара с такси в отдалечена гориста местност в северната част на града.

Тя била арестувана, след като таксиметровият шофьор съобщил в полицията, че пътничката му превозва багаж, от който тече кръв.

Разследващите установили, че в продължение на месеци тя е търсила в интернет информация за това как да убие и как да се отърве от тялото. Според полицията Ю-чун не е взела никакви предпазни мерки, за да не бъде заснета от камерите за наблюдение, когато е посетила дома на жертвата.

Не е невменяема

При произнасянето на присъдата окръжният съдия на Пусан заяви, че действията на обвиняемата са "насадили страх в обществото, че човек може да стане жертва на престъпление без причина" и са създали недоверие сред хората.

По време на разследването Ю-чун няколко пъти променя показанията си, но през юни признава за престъплението и иска намаляване на присъдата, като заявява, че по това време страда от халюцинации и други психични разстройства.

Съдът обаче отхвърля доводите ѝ с мотива, че престъплението е било внимателно планирано. Освен това експертизата показала висока степен на вменяемост на обвиняемата. По време на процеса тя заявила, че интересът ѝ към убийството бил подхранван от криминални предавания и телевизионни програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

24.11 2023 в 19:54

психопатията не прощава

400

1

демотиватор

24.11 2023 в 18:57

А какъв невинен, миловиден, леко наивен вид има... ще кажеш, студентка отличничка, или/и активистка на походна кухня за топла храна за бедните...
 
X

Да помогнем на украинските деца!