Южна Корея гласува за президент

OFFNews 09 май 2017 в 07:44 1762 0

Южнокорейците започнаха да гласуват за нов президент, предадоха световните агенции. До вота се стигна, след като консервативната президентка Пак Гън-хе бе отстранена от поста, а после и арестувана заради корупционен скандал, в който се оказа въвлечена заради своя приближена, бъркала се в държавните дела.

Гласуването ще приключи в 20 ч. местно време (14 ч. българско време). Резултатите ще бъдат обявени във втората половина на 10 май, предаде ТАСС.

Според социологическите проучвания с най-големи шансове за спечелване на президентските избори е бившият лидер на либералната Демократическа партия "Тобуро" Мун Дже-ин. Той има рейтинг на подкрепа от 42,2 процента.

След него с голяма разлика са Ан Чхол-су от центристката Народна партия и консерваторът Хон Чжун-пхе от Корейската партия на свободата (бившата управляваща партия "Сенури"). Двамата регистрират подкрепа от по 18,6 процента.

В изборите участват 13 кандидати, но според социолозите освен тримата гореспоменати фаворити, останалите 10 са смятани за аутсайдери и рейтингът им не надвишава 8 процента.

Над 11 милиона души вече дадоха гласа си за нов президент, възползвайки се от правото на предсрочно гласуване, състояло се в четвъртък и петък. В Южна Корея регистрираните гласоподаватели са 42,5 милиона.

Източник: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови