Юнкер: Тръмп да приветства Брекзит е все едно аз да искам Тексас вън от САЩ

ОFFNews 31 март 2017 в 14:49 4044 1

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не иска да предложи напускането на САЩ от някой щат, обясни днес говорител на ЕК. 

Юнкер не намира за уместно друг държави да подкрепят напускането на страни от ЕС, поясни говорителят. Той направи това изявление в отговор на думи на Юнкер, произнесени вчера в Малта. Юнкер посочи вчера, че ще насърчи Тексас или Охайо да излязат от САЩ, ако американският президент Доналд Тръмп продължи да се радва видимо за излизането на Великобритания от ЕС, предава БТА.

На конгреса на Европейската народна партия Юнкер коментира иронично страните, които се радват на Брекзит, започвайки от Съединените щати. В тази страна "наскоро избраният президент се радва да види как Великобритания напуска" ЕС, заяви той със съжаление.

"Ако продължава така, ще насърча Охайо или Тексас да напуснат САЩ", добави Юнкер на немски. "Брекзитът не е краят на всичко, но трябва да го превърнем в началото на нещо ново, което ще е по-силно и по-добро", добави той, този път на френски.

Великобритания започна вчера историческата процедура по излизане от ЕС девет месеца след референдума, на който гражданите на страната направиха такъв избор, отбелязва АФП. Предстоят две години на трудни преговори по отделяне от един блок, към който тя се присъедини преди 44 години без особен ентусиазъм.

Миналата седмица Юнкер каза, че на среща с американския вицепрезидент Майк Пенс е поискал от САЩ да не насърчават страните членки на ЕС да го напуснат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews