Юнкер печели изборите в Люксембург

Елица Мартинова 21 октомври 2013 в 08:17 1328 0

Жан-Клод Юнкер, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Жан-Клод Юнкер, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Християнсоциалната народна партия (ХСНР) на досегашния премиер Жан Клод Юнкер спечели парламентарните избори, които се проведоха вчера в Люксембург.

ХСНР остава най-голямата парламентарно представена сила, но това не е гаранция, че ще успее да осигури мнозинство, което да подкрепи кабинет, съставен с нейния мандат.

Партията на Юнкер печели 33,4% от гласовете и остава най-силната партия. Въпреки това доверието в премиера, който ръководи страната от 18 години, е спаднало значително в сравнение с изборите през 2009 г., когато ХСНР спечелиха 38% от вота на гласоподавалите.

Една от причините за това вероятно е скандалът, който избухна по-рано тази година. Той бе свързан мащабно подслушване на цивилни граждани и на част от политическия елит. Сагата нанесе сериозен удар по репутацията на управляващите и Юнкер бе принуден да изтегли изборите, които трябваше да се проведат през 2014 г., със седем месеца.

В предишния мандат партията на Юнкер управляваше в съюз със социалдемократите. Сега обаче сеществува възможност старите им коалиционни партньори да обърнат гръб на ХСНР, за да преодолеят поне част от негативите, които скандала с подслушванията им донесе. Има вероятност ХСНР да не успее да сформира кабинет и управлението да се поеме от социалдемократите в съюз с либералите и зелените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!