Италианският външен министър подаде оставка заради скандала с Индия

Вероника Шербанова 26 март 2013 в 19:06 1567 0

Италианският външен министър Джулио Терзи, Снимка: ЕПА
Италианският външен министър Джулио Терзи, Снимка: ЕПА

Италианският външен министър Джулио Терзи подаде оставка заради решението на правителството да върне в Индия двамата италиански пехотинци, убили двама индийски рибари, съобщиха световните медии.

Не мога да бъда част от това правителство, след като моите възражения относно връщането на двамата пехотинци в Индия не бяха чути, заяви Терзи.

По думите му причината за оставката му е, че подкрепя морските пехотинци и техните семейства, а освен това защитава честта на страната, въоръжените сили и дипломацията, посочи той.

Морските пехотинци Масимилиано Латоре и Салваторе Джироне са застреляли двама индийски рибари на крайбрежието Керала, мислейки ги за пирати, докато охранявали италиански танкер.

Двамата пехотинци се прибраха в Италия, за да гласуват на изборите през февруари. След това обаче така и не се върнаха в Индия.

До момента двамата все още не са се завърнали в Индия, поради което преди две седмици индийският премиер Манмохан Сингх заплаши да развали отношенията между двете страни. Няколко дни по-късно Върховният съд на страната свали имунитета на италианския посланик Даниеле Манчини и му забрани да напуска Индия заради помощта му в освобождаването под гаранция на морските пехотинци.

В четвъртък италианското правителство съобщи, че ще върне двамата пехотинци в Индия.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови