Италианският премиер подаде оставка

OFFNews Последна промяна на 20 август 2019 в 17:31 2296 0

Снимка Reuters

Италианският премиер Джузепе Конте подаде оставка. 

Конте съобщи за решението си в реч пред Сената, като се обърна към "Пет звезди" - една от двете управляващи партии. 

"Скъпи приятели от Движението "Пет звезди", това е краят на работата на нашето правителство. В края на тази среща официално ще предам писмото за оставка на президента Серджо Матарела", заяви Конте.

В речта си премиерът обвини лидера на "Лига" Матео Салвини, че поставя личните и партийните си интереси пред тези на страната, и предупреди, че опитът му да свали правителството може да навреди на икономиката.

Конте обяви още, че "Лига: иска да се възползва от популярността си в социологическите проучвания и да предизвика предсрочни избори, поставяйки в риск планирани реформи.

До правителствената криза в Италия се стигна, след като в началото на август лидерът на "Лига" - една от управляващите партии, Матео Салвини, обяви, че управляващата коалиция с "Пет звезди" се е разпаднала след месеци напрежение и единственият възможен път напред са предсрочните избори. 

Салвини внесе и предложение за вот на недоверие към правителството, но Сенатът реши да не го проведе незабавно и отложи дебата за продължаващата криза, като по този начин провали усилията на Салвини за по-бързо обявяване на нови избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови