Италиански депутат сравни чернокож министър с орангутан

Елица Мартинова 15 юли 2013 в 07:56 2696 3

Роберто Калдероли, Снимка: Reuters
Роберто Калдероли, Снимка: Reuters

Зам.-председателят на италианския парламент и член на партия „Северна лига“ Роберто Калдероли стана обект на обществен и политически натиск, след като сравни първия чернокож министър на Италия с орангутан.

Обществеността очаква официално извинение от Калдероли заради грубата проява на расизъм срещу новия министър на интеграцията Сесил Кийенге. Тя е италиански гражданин, но е родена в Конго. Откакто пое поста през април, Кийенге е обект на расистки подмятания. Нападките срещу нея обаче никога не са били така груби, както в изказването на Калдероли.

„Аз обичам животни – мечки, вълци, всеки го знае. Но когато видя снимката на Кийенге, единственото, за което се сещам, е за образа на орангутан“, каза депутатът по време на реч в град Тревисо в събота.

Според Калдероли високия пост на Кийенге ще окуражи ненужно имигрантите в страната, които, по думите му, и без това създават достатъчно проблеми.

Калдероли призова да министъра на интеграцията да напусне поста си и да се развива в собствената си държава.

Думите на депутата от партия „Северна лига“ предизвикаха широк обществен дебат, а въпросът се следи и от Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews