Италия запорира имущество за 141 млн. евро на архитекта на Путин

В списъка са къщи, хеликоптер, пари, бижута и картини на Пикасо, Кандински и Сезан

OFFNews 03 август 2022 в 20:29 4306 0

дворец

Снимка УНИАН

"Дворецът на Путин" и неговият създател Ланфранко Чирило.

Италианската финансова гвардия запорира имущество на стойност 141 млн. евро на Ланфранко Чирило, за когото се твърди, че е архитектът на "двореца на Путин" край Геленджик. Това съобщават италианските медии, цитирайки прессъобщение на агенцията, в което не се споменава името на Чирило.

Списъкът на конфискуваното имущество включва къщи, хеликоптер, банкови активи, пари в брой, бижута, както и произведения на изкуството, включително творби на Пикасо, Сезан и Кандински, посочва La Repubblica.

Според финансовата гвардия арестът е извършен в рамките на дело за данъчни престъпления, пране на пари и фиктивно прехвърляне на активи.

Архитектът е заподозрян, че не е декларирал доходи в размер на десетки милиони евро в периода 2013-2019 г. Предполага се, че го е направил като е декларирал фиктивно пребиваване в друга държава.

В съобщението за пресата се казва още, че е започнало разследване, след като в провинция Бреша е открит хеликоптер, регистриран в Русия, за който не са спазени митническите процедури.

Разследването срещу Ланфранко Чирило нашумя през февруари 2022 г. Тогава той заяви, че живее в Русия от повече от 20 г. и възнамерява да "изясни позицията си" пред властите. La Repubblica пише, че Чирило се е преместил в Дубай "преди известно време". Но къде се намира сега не е уточнено.

За "двореца на Путин" имаше разследване и от Алексей Навални през 2021 г. Ланфранко Чирило работи в Руската федерация от началото на 90-те до средата на 2010 г. и получава руско гражданство с указ на Владимир Путин. Чирило твърди, че не е проектирал двореца за Путин, а за компанията Стройгазконсултинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!