Италия стана първата държава, която забрани пластмасовите клечки за уши

OFFNews 07 януари 2019 в 16:31 5880 0

От 1 януари Италия е първата държава в ЕС с пълна забрана за производство и продажба на небиоразградими клечки за уши – малък предмет, но голям замърсител, съобщи Европейската комисия.

Очаква се скоро подобни мерки да последват в цяла Европа.

Изследвания сочат, че клечките за уши съставляват около 9% от боклука по плажовете в Италия, което прави около 60 клечки на всяка плажна ивица. 

В началото на 2020 страната ще въведе още ограничения за продукти от пластмаса - за козметика, съдържаща микропластмаса. Такава има в някои ексфолианти и препарати за пране, които впоследствие попадат в речните и морските води и техните обитатели.

През декември преговарящите от страните членки на ЕС и Европейският парламент се споразумяха за забраната за употреба на пластмасови изделия за еднократна употреба като сламки, прибори за хранене, клечки за уши, кутии за храна и др. Целта е да се намали замърсяването на моретата в океаните, където често попадат тези отпадъци.

Забраната е за продукти, за които вече има достъпни алтернативи. Държавите членки ще трябва да задействат мерки за ограничаване на употребата на пластмасови кутии за храна и пластмасови чашки.

Промените могат да влязат в сила през 2021 г., ако дотогава бъдат одобрени на законодателно ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови