Италия на Мелони оттегли поканата за Русия на форума за неразпространение на оръжия за масово поразяване

OFFNews 27 октомври 2022 в 10:13 3089 1

Джорджа Мелони

Снимка Vincenzo Izzo/LightRocket via Getty Images

Новото италианско правителство на Джорджа Мелони донесе първото разочарование на Москва.

Правителството на новия италиански премиер Джорджа Мелони е оттеглило поканата си до Руската федерация за срещата на оперативните експерти на инициативата за борба с пролиферацията (разпространението) на оръжия за масово поразяване. Италианската агенция RAI обяви, че МВнР на Италия е обявило решението си да оттегли вече изпратената покана.

Външното ведомство в Рим уточнява, че решението за недопускането на Москва на форума, който в момента се председателства от Италия, е взето след консултации и в съгласие с водещите страни във форума.

„Изключването е мотивирано не само от бруталната агресия на Русия в Украйна, но е и в светлината на позицията, която Москва заема на ключови международни форуми, касаещи разоръжаването и неразпространението, противопоставяйки се напоследък на утвърждаването с консенсус на окончателния документ от конференцията по договора за неразпространение на ядрено оръжие“, се казва в съобщението на италианската дипломация.

Това не първият път, в който форумът удря Русия през пръстите за действията й срещу философията и принципите на инициативата. През 2014 и 2015 година Москва също не беше допусната и беше временно изключена заради анексирането на Крим.

Инициативата за борба с пролиферацията на оръжия за масово поразяване е основана през 2003 година от бившия американски президент Джордж Буш младши и в момента обединява 105 страни. Нейната цел е да противодейства на нелегалния трафик с такива оръжия, средствата за тяхното пренасяне и свързаните материали.

Решението на новото италианско правителство, което се очакваше да бъде по-благосклонно към Русия, предизвика раздразнение в Москва. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, която цитира АНСА, заяви, че Рим е извършил "враждебен" акт, като е изключил руски експерти от сесията по Инициативата за сигурност на разпространението. "Италия сериозно наруши своя мандат като председателстващ", каза Захарова и добави, че Москва "смята този ход на Рим за враждебен".

"Това е поредната провокативна атака срещу Русия", заяви говорителката на руското МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

1

редовно четящ

27.10 2022 в 14:29

Целият свят провокира невинната, миролюбива и прогресивна руzия!