Италия е на път да забрани пушенето и на открито

OFFNews 06 март 2023 в 19:09 2119 0

пушене

Снимка Архив

Процентът на пушачите в Италия е сериозен.

Италия скоро може да забрани пушенето и на открито, съобщават изданията "РАИ нюз", "Скай Ти Джи 24" и "Ти Джи Ком 24", цитирани от БТА.

Проектът на нормативен акт, в който ще се съдържа забраната, се подготвя от министерството на здравеопазването. Забраната ще засяга не само обикновените, но и електронните цигари и така наречените нагреваеми тютюневи изделия.

Забраната ще се отнася за пушенето на спирките на обществения транспорт, тоест на спирките на трамваи, автобуси, наземно метро, на водния транспорт, на гарите. Ще се забрани и пушенето в парковете, а в заведенията ще се прилага и за масите на открито, освен ако те не обособят специални зони за пушене.

Съгласно мярката ще се закрият и зоните за пушачи на летищата.

Засега плановете за забрана са в много ранен етап и може да отнеме една година, докато бъдат одобрени, а през това време мерките може и да претърпят изменения.

Глобите за онези, които нарушават разпоредбите, ще възлизат на 275 евро. Ако глобата бъде платена в срок до 60 дни, то тя ще бъде намалена с 50%. Същата глоба ще е в сила и за нарушителите на разпоредбите за пушене на закрито.

В доклад за пушенето в Италия на Висшия институт по здравеопазване, представен миналата година, се казва, че тук всеки четвърти пуши (24,2% от общото население или общо в Италия има 12,4 млн. пушачи).

Данните в доклада показват, че най-много пушат мъжете от възрастовата група 25-44 г. (43 процента) и жените от възрастовата група 45-64 г. (24,5%).

Според данните в документа бившите пушачи съставляват 15 на сто от населението на страната.

Докладът показва още, че средно на ден на глава от населението се пушат по 11,5 цигари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови