Италия даде подслон на зеленоокото афганистанско момиче от Нешънъл джиографик

OFFNews 26 ноември 2021 в 16:58 7268 0

Снимка BTA/AP

Италия e приела Шарбат Гула - зеленоокото "афганистанско момиче", чиято снимка, появила се на корицата на списание "Нешънъл джиографик" през 1985 г., стана символ на войните в родината й, съобщи Ройтерс, цитирайки канцеларията на премиера Марио Драги.

Италианското правителство се е намесило, след като Гула е помолила за помощ, за да напусне Афганистан след идването на власт на талибаните, се казва в изявлението и се допълва, че афганистанката е пристигнала в Италия в рамките на голяма програма за евакуация и интеграция на афганистански граждани.

Американският фотограф Стив Маккъри засне Гула, още като млада девойка, живееща в бежански лагер на пакистанско-афганистанската граница. Нейните пронизващи зелени очи, гледащи със смесица от ожесточение и болка, й донесоха международна известност, но самоличността й бе установена едва през 2002 г., когато Маккъри се върна в района и успя да открие следите й. Самоличността й бе потвърдена от анализатор на ФБР, експерт криминалист и специалист по разпознаването по ириса на окото, съобщи тогава "Нешънъл джиографик".

През 2016 г. пакистанските власти арестуваха Гула за подправяне на пакистанска лична карта в опит да остане да живее в страната. Тогавашният афганистански президент Ашраф Гани приветства завръщането и обеща да й осигури жилище, за да й гарантира, че "ще заживее достойно и сигурно в родината си".

Откакто взеха властта, лидерите на талибаните уверяват, че ще зачитат правата на жените в съответствие с ислямския закон - шериата. Но под управлението им между 1996 г. и 2001 г. на жените бе забранено да работят, а на момичетата да ходят на училище. Жените трябваше да ходят забулени и придружавани от свой роднина мъж, когато излязат от дома си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови