ISW за Херсонската операция на ВСУ: финтове, заблуждаващи маневри и руска пропаганда

OFFNews 01 септември 2022 в 09:25 15843 11

Руски блогъри в информационно контранастъпление обявяват провал на Херсонската операция на ВСУ

Снимка ТАСС

Руски блогъри в информационно контранастъпление обявяват провал на Херсонската операция на ВСУ

Украинците и Западът не трябва да се поддават на руските информационни операции, представящи украинската контраофанзива в Херсонска област като провалила се почти мигновено или които изобразяват Украйна като безпомощна марионетка на западните господари, които са я активирали в този момент. Това заявява в ежедневния си доклад за обстановката и бойните действия в Украйна базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната ISW.

Според доклада руското министерство на отбраната е започнало провеждането на информационна операция за представяне на контранастъплението на Украйна като решително провалено от самото му начало след обявяването му на 29 август. Няколко видни военни блогъри – дори блогъри, които исторически са били критични към Кремъл – популяризират това послание. Други допълнително оцветяват повествованието с това, че западните ментори на Украйна са тласнали страната да започне контранастъпление преждевременно и/или твърде късно по „политически“ причини и защото Западът е очаквал контранастъпление.

“Военни операции от мащаба на това контранастъпление не успяват нито се провалят за ден или седмица. Украинските официални лица отдавна са признали, че не разполагат с пълната маса от механизирани сили, която би била необходима за провеждане на подобен на блицкриг удар за унищожаване на руската отбрана в Херсонска област или където и да било. Вместо това те създават условия в продължение на месеци, като атакуват и прекъсват руските наземни комуникационни линии (GLOCs), руското командване и руските логистични системи в цяла югозападна окупирана Украйна. Моментът на началото на контранастъплението е в съответствие с наблюдаваното влошаване на руския капацитет в западната част на Херсонска област, балансирано с необходимостта да започне освобождаването на окупираните украински земи и население възможно най-скоро. Няма причина да се подозира, че времето на контранастъплението е съществено повлияно от неподходящи съображения или напрежение" - се казва в анализите на експертите от ISW.

Военните сили, които трябва да провеждат нападателни операции без числено превъзходство, което обикновено се изисква за успех в такива операции, често разчитат на погрешни сигнали и финтове, за да отклонят противника от секторите на линията, върху които ще се съсредоточат усилията за пробив и настъпление. Изкуството на подобни финтове е двойно. Първо, те трябва да бъдат проведени с достатъчна сила, за да бъдат правдоподобни. 

Тъй като обаче те са си финтове, а не целенасочени атаки, за които се очаква да успеят, те често изглеждат като провали - атакуващите единици ще отстъпят, когато почувстват, че са убедили противника в своята сериозност. Второ, нужно е време, за да имат ефект. Когато целта на финта е да се изтеглят силите на защитника от планираните сектори за пробив, нападателят трябва да изчака, докато защитаващият се действително премести силите си. Следователно вероятно ще има забавяне между първоначалните финт операции и началото на решаващите операции. Ситуацията по време на това забавяне може да изглежда така, сякаш атаката е неуспешна.

Украинската армия и правителството повтарят апели да се избягват всякакви съобщения и прогнози за украинската контраофанзива, мярка, която е от съществено значение, ако контранастъплението включва финтове или заблуждаващи маневри. Разбира се, възможно е контранастъплението и да се провали, всеки конкретен неуспешен опит за пробив да не е блъф или украинската армия да е е допуснала някаква грешка в планирането, графика или изпълнението, което ще подкопае успеха на нейните операции. Но ситуацията, в която се намира Украйна, изисква хитра и нюансирана контранастъпателна операция със значителни заблуждаващи маневри и внимателно и контролирано настъпление.

Следователно е много по-вероятно в тези много ранни дни една успешна контраофанзива да изглежда като застой или неуспешна за известно време, преди нейният успех да стане явен. 

ISW и други анализатори, изучаващи тази война, бяха предпазливи в обявяването на кулминацията или поражението на големите руски настъпателни операции. ISW ще приложи същата предпазливост и предпазливост при оценката на напредъка на украинската контраофанзива и призовава другите да направят същото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

9

ob1

01.09 2022 в 15:33

ооо, дедо ЕА се е върнал от гнилия запад просмукан с капитализъм. Даже сравни кремълските с оригиналните фашисти. Внимателно, тавариш, ще те обявят за предател на родината...

318

6

Valioka

01.09 2022 в 12:47

Само за сведение на "евроатлантика"... Какъв ще е краят на войната, не смея да прогнозирам, но... ако украинците не можеха да се бият, рашистите отдавна да са ги победили, защото във военнотехническо отношение рашистката армия ги превъзхожда в пъти - рассия само с това се занимава, да се въоръжава... Нищо друго не се върти в главата на путин, освен въжделения за малорассия, славянските народи, превъзходството на рашистката измет и тем подобни глупости... Така, че каквото и да се случи оттук нататък, само респект пред украинските воини...

2099

5

Mateevk

01.09 2022 в 12:27

Това предполагам за руснаците се отнася, в смисъл да си ходят обратно в техния мир в международно признатите му граници. Защото, ако украинците не можеха да се бият, досега да са свалили гащите, а те 7-и месец устояват на руските напъни.

-3667

3

fik1

01.09 2022 в 11:28

путлерите са опасни за България, ще ни окупират пак СССР и тея толупи ще веят бели флагове

22547

2

dolivo

01.09 2022 в 11:07

какъв блицкриг, ВСУ бавно и напоително почва да изтласква и проучва силата , чрез военни действия.

Руската върхушка почна с блицкриг и го видяхме колко се проточи. Никой не бърза вече - времето работи на страната на Украйна