ISW: Взривяването на язовира в Нова Каховка променя топографията на войната в Херсонска област

OFFNews 08 юни 2023 в 10:41 11516 1

Снимка OFFNews / ISW

Разрушаването на язовира на водноелектрическата централа Каховка значително променя географията и топографията на фронтовия сектор Херсон в Южна Украйна, анализира в най-новия си доклад екипът на Института за изследване на войната (ISW).

Изображения направени със средствата на близката инфрачервена област, заснети на 7 юни сутринта, показват, че наводнението вследствие взрива нарушава силно подготвените руски отбранителни позиции на източния (левия) бряг на река Днепър, като в най-значителна степен засяга руските позиции на първа линия в Гола Пристан и Олешки .

Според различни източници, Олешки, Гола Пристан, Козача Лахери и Днипряни са почти изцяло залети с водни нива, достигащи височината на едноетажни сгради в някои райони. Украинският щаб, създаден за отстраняване на последствията от разрушаването на язовира, съобщи, че към 7 юни 29 населени места са частично или напълно наводнени, 19 от които се намират на контролираната от Украйна територия и 10 на окупираните от Русия територии. Руски източници публикуваха кадри, показващи, че водата в Нова Каховка е започнала да намалява и е спаднала с 30 см. Руснаците твърдят също, че водните нива са намалели с три до четири метра в някои райони от височина от 10 метра. Съобщава се, че нивата на водата в близкия град Николаев са се увеличили със 70 см към 7 юни. Наводненията вероятно ще влошат и допълнително ще променят географията в област Херсон през следващите 72 часа.

Разрушаването на язовира в Нова Каховка засяга руските военни позиции на източния бряг на река Днепър, коментират от ISW. Наводнението e унищожило много руски полеви укрепления от първа линия, които руските военни възнамеряваха да използват за защита срещу украински атаки. Бързите наводнения вероятно са принудили руския персонал и военна техника в руските основни концентрационни точки в Олешки и Гола Пристан да се изтеглят.

Руската армия преди това използваше тези позиции, за да обстрелва Херсон и други селища на западния (десния бряг) на Херсон. Говорителят на украинското Южно оперативно командване Наталия Гуменюк заяви, че руските сили са преместили своя личен състав и военна техника на от пет до 15 километра от зоната на наводнението, което поставя руските сили извън обсега на артилерията върху някои населени места на западния (десния бряг) на река Днепър, които досега бяха подлагани на атаки.

Водните маси са унищожили и руските минни полета по крайбрежието, кадри показват експлозия на мини в наводнените терени. Окупационният ръководител на Херсонска област Владимир Салдо обаче твърди, че унищожаването на стената на Каховската ВЕЦ е от полза за руската отбрана, защото ще усложни украинската атака през реката. Оценката на Салдо за ситуацията пренебрегва загубата на първата руска линия с подготвени укрепления, смятат от ISW. Количеството тежка руска тежка техника, загубено през първите 24 часа от наводнението, също не е ясно.

Продължават обстрелът с аргументи и факти за това кой е виновен за взрива в Нова Каховка. Украински официални лица продължиха да обвиняват руските сили, че са разрушили язовира от страх, че украинските сили ще извършат десант на източния (левия) бряг на Херсонска област. Представителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Андрий Юсов заяви, че само руските сили са могли да взривят язовирната стена предвид нейните структурни и инженерни характеристики и отбеляза, че руснаците са „много щастливи, че островите, на които се твърди, че са базирани украинските сили , бяха наводнени.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

08.06 2023 в 14:01

Язовирната стена е строена по времето на Съветския съюз, който съгласно комунистическата доктрина воюваше със световния империализъм и се готвеше за световната пролетарска революция!

Написах тези позабравени клишета в подкрепа на експертното мнение, че стената е изградена по начин, та да не може да бъде разрушени при обстрел с ракети и по тази причина може да бъде взривена само отвътре!?

 
X

Да помогнем на украинските деца!