ISW: Украинската армия е пробила всички отбранителни линии в района на Запорожие

OFFNews 22 септември 2023 в 10:19 12438 3

Снимка УНИАН

Вашингтонският институт за изследване на войната (ISW) съобщи, че украинската бронетехника е напреднала отвъд последната от трите руски отбранителни линии в района на Запорожие. 

Видеоклипове с геолокация, които се появиха на 21 септември, показват, че украинската бронирана техника вече е разположена южно от последния от трите слоя на т. нар. „Линия Суровикин“ в района на Запорожие. От кадрите се вижда, че техниката води ограничени бойни действия западно от Вербовой и на 18 км югоизточно от Орехов, най-близкото голямо населено място под украински контрол.

ISW смята, че украинската армия е пробила всички отбранителни линии и е успяла да прокара превозни средства през противотанкови ровове. Не е ясно дали украинските въоръжени сили държат територията зад този последен слой от укрепления. Но това показва, че украинците са пробили достатъчно в първите две линии, за да могат да преместят оборудване през тях, и са отблъснали руската артилерия и противотанкови оръжия.

The Wall Street Journal, позовавайки се на свой източник в украинските въоръжени сили, също пише, че украинските войски са напреднали към Новопрокоповка.

ISW посочва, че украинските въоръжени сили напредват бавно, но стабилно в тази област от средата на август, въпреки разполагането на все по-повече сили от руска страна - в допълнение към няколко въздушнодесантни формирования, видео доказателства за присъствието на 22 гвардейски Появи се Бригада специални сили.

Британското разузнаване: Украйна удари Руската федерация на особено "чувствително" място през последните 4 дни

Украйна е извършила нападение срещу особено „чувствително“ място в Руската федерация, където врагът съхранява специални военни самолети, както и VIP транспорт за руските лидери, съобщи британското разузнаване. 

Става дума за нападението на летище Чкаловски на 18 септември в района на Москва. Тогава двама неизвестни диверсанти унищожиха най-малко два руски самолета. Британското разузнаване твърди , че през последните 4 дни украинските войски са извършили интензивни атаки в тила на Руската федерация: има съобщения за експлозии в руски логистични съоръжения, военновъздушни бази и командни пунктове в Крим, Краснодарския край и Москва регион.

„Вероятно руският Черноморски флот отново е подложен на силен обстрел. Въпреки това експлозиите в авиобазата Чкаловски край Москва вероятно ще бъдат най-голямото стратегическо предизвикателство за руските лидери“, се казва в доклада.

Новината за възможна повреда на самолет със специално предназначение COOT (Ил-20) в авиобаза Чкаловски е особено актуална предвид неговите разузнавателни възможности, както и цената му, отбелязват от британското министерство на отбраната.

От там допълват, че последните масирани руски удари срещу Украйна са свързани с успеха на специалните операции в Крим и Русия.

"Тази необичайна интензивност вероятно е отчасти реакция на инцидентите в Русия и Крим. Тъй като ситуацията на фронта е относително статична, всяка страна търси предимства, като нанася удари в стратегическата дълбочина на своя враг", обобщават те.

Обстрел в Херсонска област

През изминалото денонощие много жители на Херсон са били убити и ранени след обстрел.

Според началника на Херсонската областна военна администрация Александър Прокудин Русия е извършила 82 атаки, като са изстреляни 383 снаряда от минохвъргачки. Само по Херсон са изстреляни 28 снаряда.

"Руската армия навлезе в жилищни райони на населени места в района. В резултат на руската агресия загинаха 7 души, а други 12 бяха ранени", подчерта Прокудин.

Една от целите е била село Зеленовка, където е унищожена жилищна сграда. Заради обстрела се е срутила къща, като спасители са извадили изпод развалините 63-годишна жена.

Четири управляеми бомби са паднали в Лвов. Вследствие на удара тежко е загинал 63-годишен местен жител.

"Тягинка също беше под обстрел. Две управляеми бомби бяха изстреляни по селото. По Одрадокаменка и Николаевка също. Обстрелвано е и село Белозерка, където един човек е убит и двама са ранени", каза Прокудин.

Според началника на военната администрация на град Херсон Роман Мрочко, териториалната община на град Херсон е била обстрелвана 19 пъти през изминалото денонощие с общо 88 снаряда.

Поражения са регистрирани и в Херсон, Зеленовка, Садовой, Антоновка, Камишани и Наднепрянски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

3

wakeup

22.09 2023 в 15:31

NO MERCY

900

2

Anlhiac

22.09 2023 в 12:05

Руските убийци ще хапнат площе пръст...

1160

1

bursuk

22.09 2023 в 11:19

Напред!!!Смажете руZZката фашистка гмеч и БЕЗ МИЛОСТ!!! ТЕ НЕ ПОКАЗАХА МИЛОСТ ИЗТРЕПВАХА ЖЕНИ И ДЕЦА!!!!И НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ТАКАВА!!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика