ISW: Руснаците се отказват от Бахмут, стягат редици за настъплението на ВСУ

Ако ЧВК наистина се изтегли, то редовните руски сили ще трябва да им осигурят прикритие при отстъплението, уточняват анализаторите

OFFNews 06 май 2023 в 09:43 9667 4

вагнеровци
Наемници от ЧВК Вагнер.

Руското министерство на отбраната промени приоритета си на бойното поле, като премести оперативния си фокус от превземането на Бахмут към подготовка за украинско контранастъпление.

Това се посочва в нов доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW). Отбелязва се, че тази промяна на фокуса на руската армия е поставила наемниците на ЧВК "Вагнер" и нейния основател Евгений Пригожин в потенциално трудно положение.

Анализаторите отбелязват, че публикуваният видеозапис, в който се твърди, че Пригожин е заплашил да изтегли "вагнерианците" от Бахмут, ако не получат необходимите доставки, показва "отчаянието и дълбокия гняв" на Готвача на Путин. Междувременно, въпреки промяната на фокуса от страна на руското министерство на отбраната, която може сериозно да застраши способността на "Вагнер" да действа ефективно, наемниците не са спрели да се опитват да превземат изцяло Бахмут, въпреки ограничения достъп до боеприпаси.

"Продължаващото упорство на "Вагнер" в Бахмут противоречи на общото забавяне на руските настъпателни операции в други части на Украйна, тъй като редовната руска армия изглежда до голяма степен променя фокуса си, за да се подготви за дългоочакваната украинска контраофанзива", се казва в доклада.

Експертите отбелязват, че загубите, понесени от "Вагнер" в Бахмут, заедно с вероятното понижаване на приоритетите на усилията от страна на руското министерство на отбраната, биха могли да поставят Пригожин и "Вагнер" в особено лошо положение.

"Все още не е известно дали Пригожин наистина възнамерява да се изтегли от Бахмут на 10 май, или е направил това изявление в последен отчаян опит да си осигури подкрепата на министерството на отбраната. Ако "Вагнер" наистина се изтегли, вероятно ще има нужда от техника на руското МО, която да ги защити и да улесни отстъплението им", се казва в доклада.

Освен това анализаторите на ISW смятат, че руските военни не разполагат с необходимите резерви за окомплектоване на позициите, които наемниците на Вагнер може да оставят в Бахмут.

"Огромните загуби, понесени от ЧВК "Вагнер" в Бахмут за тактически придобивки, както и общата промяна на руските военни към по-предпазлива позиция, подготвяйки се за отбранителни операции, изглежда предлагат на украинските сили възможности за плодотворни контраатаки в различни райони на фронта", смятат от ISW.

На 4-и май основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин се оплака от липсата на боеприпаси и колосалните загуби сред своите бойци. На следващия ден Готвача на Путин заяви, че наемниците му ще се изтеглят от Бахмут на 10-и май поради глад за снаряди. Позициите им ще бъдат предадени на части на руското министерство на отбраната, каза Пригожин. По-късно същия ден той отново публично обвини Шойгу и Герасимов за загубите в неговата ЧВК. Става дума за "десетки хиляди загинали и ранени".

Междувременно представителят на Източната група войски на Въоръжените сили на Украйна Серхий Череватий смята, че решението на Пригожин да изтегли бойците на група "Вагнер" от Бахмут е предизвикано от желанието да се избегне отговорността за неуспеха да се превземе градът преди края на войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

4

edin slep

06.05 2023 в 15:36

Е, руската тактика "стреляй, пък каквото стане" си има известни недостатъци, например ако зад гърба ти не са САЩ, както през ВСВ, може и да не ти достигат боеприпаси и да се чудиш какво да правиш със СВО.

Едва ли ще е лесно, но ако украинците пробият фронта и им наритат задниците, може и да падне тиранията на Путин. Сега какъв главорез ще се възкачи на негово място е друг въпрос.

12407

3

Bad Horse

06.05 2023 в 11:39

Първо го "превзеха легално", а сега се изтеглят, щото не им дават снаряди да го превземат. Какво не ви е ясно?

А сега си представете колко истина има в официалната им история на "великата" и "отечествена" война. Както се изразява Пригожин, ноль-точка-хрен-процент

22548

2

dolivo

06.05 2023 в 10:48

свършиха еничарите ли?

най-долнопробните чети с наказателна линия за разстрел при отстъпление са това Вагнер

10298

1

AntiZ

06.05 2023 в 10:43

Както се казва, жест на добра воля. Да пожелаем на украинската армия, да ги размажат като хлебарки!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки