ISW: Руснаците подобриха възможностите си, устроиха тактическа изненада край Авдеевка

Елементи от руската армия са се адаптирали тактически, предупреждава Институтът за изследване на войната в последния си доклад

OFFNews 09 март 2024 в 09:16 23249 2

Снимка БТА/АП

През последните седмици руските сили в Украйна са подобрили тактическите си възможности. Те използват тактическа изненада в района на Авдеевка в Донецка област, пише в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Според анализа това сочи, че някои елементи на руската армия са се адаптирали тактически по време на офанзивата в Украйна.

ISW цитира изказване на украинския военен наблюдател Константин Машовец, според което на 8 март руснаците са успели тактически да се прегрупират и да преместят фокуса на настъпателните си операции от северната част на коксохимическия завод "Авдеевка" в северозападната част на града. Машовец отбелязва, че руснаците са успели да извърши прегрупирането и тактическата промяна, без да позволят на ВСУ да разбере напълно ситуацията.

"Заслужава да се отбележи способността на руските сили да постигнат елементи на тактическа изненада в такава оперативна обстановка, практически без да бъдат маскирани. ISW не е наблюдавала други скорошни забележителни инциденти, при които руските сили са постигнали или използвали тактическа изненада", обясняват изненадата си експертите от ISW.

Според анализаторите на института обаче това не означава непременно по-големи възможности от страна на руснаците. Въпреки че те са показали ограничена адаптация на тактическо ниво в определени части на фронта, мащабните тактически провали в цяла Украйна показват, че руското военно командване не е усвоило и разпространило всички възможни тактически адаптации сред всички групи от армията си.

За последните 24 часа руските сили са направили 18 опита да пробият украинската отбрана край Новопавловск направление, а около Авдеевка ВСУ са отблъснати 14 вражески атаки.

Както обясняват самите военни, руснаците провеждат тактически действия в направлението Новопавловск с цел да изтласкат украинските войски от Донецк. От украинското министерство на отбраната съобщиха, че ускоряват изграждането на отбранителни линии на фронта, пише УНИАН. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

11.03 2024 в 01:53

Четох спомените на немски танкист "Тигри в калта", който е воювал на източния фронт. Той честно казано се изказва много ласкаво за руснаците като противник. На ниско ниво може и да има читави офицери, които си вършат работата, но на високите позиции са хора, на които не им пука за живота на войниците и ги хвърлят в месомелачката идиотски.

2550

1

alfakentavur

09.03 2024 в 10:35

След още две години ще се научат и още мааааааалко
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика