ISW: Руснаците нямат ресурс за настъпателни операции и не могат да завладеят нови територии

Красимир Крумов 22 август 2022 в 11:35 10536 2

Състоянието на руската армия не позволяна на руснаците да постигнат значителни териториални завоевания.

Снимка armyinform

Състоянието на руската армия не позволяна на руснаците да постигнат значителни териториални завоевания.

Руснаците, вероятно, така и няма да могат да отделят достатъчно ресурси за каквато и да е настъпателна операция и няма да могат да завладеят повече територии през следващите месеци, ако събитията не се развият по някакъв непредсказуем начин, смятат в най-новия си доклад анализаторите от вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW).

Институтът отбелязва, че руските офанзиви на Изток вероятно са изчерпали инерцията, която бяха набрали в края на юли. Руснаците не са в състояние да извлекат полза от предишните си успехи около Бахмут и Авдиевка, което е пример за по-фундаментален руски военен проблем – неспособността тактическите успехи да се превърнат в оперативни. Руските сили системно не успяват да се възползват от тактически пробиви, за да маневрират в тиловите райони или да извадят от строя големи части от украинските отбранителни линии. Затова те постоянно дават време на украинците да се оттеглят тактически и да възстановят отбранителни позиции, срещу които руснаците трябва да започнат нови атаки.

ISW пише, че това е недостатък, който по всяка вероятност ще попречи на Русия да постигне значителни териториални придобивки през следващите месеци, освен ако няма големи промени на бойното поле.

Руските сили най-вероятно никога няма да могат да отделят достатъчно ресурси за която и да е настъпателна операция, за да възстановят импулса, необходим за значително териториално напредване, водещо до оперативни успехи. Руснаците също ще трябва да сформират и задействат допълнителни щурмови екипи, оборудване и и боен дух, за да възстановят тези ограничени териториални придвижвания.

Руската армия е направила няколко неуспешни наземни атаки югозападно и югоизточно от Изюм, сухопътна офанзива югоизточно от Северск и североизточно и южно от Бахмут. Руските сили са постигнали ограничени успехи западно от Донецк, но не са извършвали наземни атаки към границата между Донецка и Запорожка област. Руските войски продължиха да атакуват селища северозападно и югозападно от Авдиевка. Отбелязани са и няколко атаки на руските войски по фронтовата линия Херсон – Николаев, като частично са напреднали източно от Николаев.

Украинският генерален щаб от своя страна признава за частичен успех на противника в района на Благодатни. Оперативнотго командване „Юг“ на ВСУ съобщава за нови загуби в материална техника и живи сили на руснаците. През последното денонощие украинците са унищожили в частност две пускови установки C-300, САУ „Хиацинт-С“ и гаубица „Миста-С“, радиолокационна станция, мобилен радиолокационен кмоплекс и бронирана техника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови