ISW: Руски командир нарекъл Аллах ''страхливец'' и това довело до касапницата край Белгород

OFFNews 18 октомври 2022 в 10:05 9180 2

полигон
Полигонът в Белгородска област след касапницата.

Американският Институт за изследване на войната (ISW) публикува интересни подробности за касапницата, която се случи миналата събота на руски полигон в граничещата с Украйна Белгородска област.

Там военнослужещи откриха стрелба с автомати срещу свои колеги. Официално Москва обяви 11 убити и 15 ранени при инцидента, за който не бяха разкрити никакви подробности. Според информации на очевидци в Телеграм обаче реално мащабът на случилото се е още по-внушителен, а в някои публикации се говори за "море от трупове". Според тях загиналите са двадесет и двама, а тежко ранените - 16.

Море от трупове - мобилизирани руснаци се разбунтуваха и избиха десетки свои

Според ISW до конфликта в редиците на руската армия се е стигнало заради скандал на верска и етническа основа. 

"Сблъсъкът между мобилизирани военнослужещи на полигон в Белгородска област на 15 октомври вероятно е последица от постоянната зависимост на Кремъл от етническите малцинства, които поемат тежестта на мобилизацията в Руската федерация. Руски източници съобщават, че престрелката е станала, след като мобилизирани военнослужещи от Дагестан, Азербайджан и Адигея се оплакали на своя командир, че войната в Украйна не е тяхната война, на което командирът отговорил, че те водят "свещена война". Той нарекъл Аллах "страхливец", което довело до избухване на бой между мюсюлмански и немюсюлмански военнослужещи", пише в новия анализ на Института за войната в Украйна.

ISW се позовава на информация от руски източници, които твърдят, че трима мобилизирани таджикски военнослужещи са открили огън по полигона.

"Те са убили командира, наети по договор военнослужещи и мобилизирани войници. Очевидци твърдят, че стрелците са казали на мюсюлманските военнослужещи да стоят настрана, докато стрелят", пише още в анализа.

Според ISW руското информационно пространство веднага е реагирало на инцидента с расистка реторика срещу централноазиатците и призова за въвеждане на визов режим в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!