ISW: Руската армия в Бахмут е в опасност

OFFNews 16 септември 2023 в 09:31 10877 3

бойци
Бойци от ВСУ.

На 15 септември украинските сили освободиха Андрийвка и продължиха настъпателните операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Руснаците се опасяват от заплаха за групировките им в Бахмут. Това се съобщава в доклада на Американския институт за изследване на войната.

Според анализаторите от ISW украинският генерален щаб съобщава, че украинските сили са освободили Андрийвка на 14 септември и са постигнали частичен успех край Клишчийвка. Украинската 3-та самостоятелна десантно-щурмова бригада съобщи, че нейният личен състав е "напълно унищожил" руската 72-ра самостоятелна мотострелкова бригада (3-ти армейски корпус) след обкръжаването на Андрийвка. ВСУ също така съобщи, че освобождаването на Андрийвка открива възможности за пробив на южния фланг на Бахмут и че боевете в района продължават.

Както отбелязва ISW, много руски източници се опитват или да отрекат, че украинските сили са освободили селището, или да омаловажат значението на освобождаването му, като твърдят, че "пълното разрушаване на селището по време на боевете прави украинския контрол над селището тактически незначителен".

"Други руски военни наблюдатели признаха, че тактическото положение на руските сили на юг от Бахмут се влошава и изразиха загриженост, че украинските сили могат да застрашат руската групировка в Бахмут", се казва в доклада.

Освен това един от военните кореспонденти твърди, че украинските сили са изтласкали руските от Клишчийвка и се опитват да се закрепят в селото, докато други твърдят, че руските сили контролират селото. Друг военен кореспондент твърди, че украинските сили безуспешно са се опитали да влязат в самия Бахмут от югозапад.

Освен това украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили продължават офанзивата в западната част на Запорожка област и нанасят значителни загуби на руската жива сила и техника край Вербовое (на 18 км югоизточно от Орехов).

На 15 септември Генералният щаб на ВСУ обяви, че украинските войници са освободили селището Андрийвка в Донецка област. Населеното място е отвоювано в резултат на добре координирани щурмови действия.

Населеният пункт е необходим плацдарм за по-нататъшно напредване, тъй като задачата на украинските сили в това направление е да обкръжат Бахмут, а това е невъзможно да се постигне без Андрийвка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

3

динозавър

16.09 2023 в 12:46

Никаква опасност няма. Руската армия ще се отърве от земните си мъки.

135

2

Far Rider

16.09 2023 в 10:35

За руските орки важи с пълна сила поговорката: каквото повикало такова се обадило! Слава на Украйна! На героите слава! Мачкайте руските фашисти!

318

1

Valioka

16.09 2023 в 09:54

Дреме му на путя, че загиват младите му момчета на фронта, които даже не знаят защо са там. И пак неточно заглавие - би трябвало да е "Руската армия, която близо една година воюва за превземането на Бахмут и остави костите на десетки хиляди свои войници там, е в опасност...".
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика