ISW: Русия напредва край Авдеевка. Украйна отрича

OFFNews 25 декември 2023 в 19:05 6033 6

Снимка Getty Images/Архив

Руските сили отбелязаха потвърден напредък край Кремина и край Авдеевка, като позиционните боеве продължават по цялата линия на съприкосновение, съобщи Институтът за изследване на войната (ISW). 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че въоръжените сили на страната му са превзели напълно град Мариинка близо до Донецк.

"В хода на активните настъпателни действия щурмови отряди на групировката "Юг" освободиха напълно днес населения пункт Маринка", доложи Шойгу на среща с президента Владимир Путин.

Срещата между Путин и Шойгу бе излъчвана на живо по руската телевизия.

Русия обяви, че анексира Донецка област, Източна Украйна, където се намира Мариинка.

Мариинка се намира на 5 километра югозападно от Донецк - вече контролирания от Русия регионален център на едноименната източна украинска област.

Евентуалното превземане на града би позволило на руските въоръжени сили да продължат на запад настъплението си в Донецка област, отбелязва АФП.

Ройтерс посочва, че Мариинка е имала преди войната около 10 000 жители. Заедно с Авдеевка - друг град в Донецка област, тя е една от основните цели на руската армия през последните месеци.

Повечето хора, посетили Мариинка в последно време, я описват като призрачен град, превърнат в руини.

До момента няма потвърждение от украинска страна, че Мариинка е паднала. В изявление, цитирано от Укринформ, въоръжените сили на Украйна просто съобщават за активни руски атаки с пехота в посока Мариинка и Авдеевка, Донецка област, както и в югоизточната Запорожка област.

По-късно украинските въоръжени сили отрекоха Русия да е превзела днес град Мариинка в източната Донецка област.

"Не е коректно да се говори за превземане на Маринка. Нашите сили са в града", каза украинският военен говорител Олександър Щупун по националната телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

6

AntiZ

26.12 2023 в 13:13

Тия са патологични лъжци. Цялата им"държава" е лъжа. Културата им е лъжа. За пропагандата да не говорим. Икономиката им е менте, каквото е всичко руско. Нямат яйца, защото целия процес е внос. Оръжието им е крадено и внос. Компютрите, телефоните, мрежата? Извинете, руски ли са? Единственото руско са десетките милиони дупки на улиците и дворовете, в които сер@т и от време на време се давят.

https://youtu.be/YlPdia25HXM?si=7kLzH2IsNqFL6NOO

1066

5

alcom4

26.12 2023 в 12:25

Руското щестлавие, лъжливост и надменност са известни отдавна. НА РУСНАЦИТЕ ,НЕ МОЖЕ ,СА СЕ ВЯРВА !

2099

4

Mateevk

25.12 2023 в 21:46

Хубаво е равносметката да се прави от началото на войната и да се отчете колко територии са освободили украинците не след дълги и изтощителни боеве само, а принуждавайки противника да се оттегли организирано. От друга страна е добрве да си даваме сметка какво се случва, след като руснаците превземат някой средноголям или малък град. Обикновено спират дотам и месеци по-късно фронтът продължава да бъде в непосредствена близост до превзетите градове. Това важи за Северодонецк, Лисичанк, Бахмут... Не подценявам капацитета и ресурсите на руснаците, нито пък надценявам този на украинците, разчитащи основно на помощи, но засега такава е картината за всички тези близо 2 години война.

12078

3

edin slep

25.12 2023 в 21:43

Снаряди са нужни и то в големи количества, украинците се оплакват, че нямат достатъчно боеприпаси. То и немците са питали как се спират такива човешки вълни, цевите на картечниците и оръдията са прегрявали, а настъпващите не спират.

137, джевелин и хаймарс помогнаха да спрат настъплението и да обърнат хода. Ф16 особено ако е с далекобойни ракети ще прогони руската авиация. В момента воюват 38 със 150 милионна страна.

924

2

Diogen

25.12 2023 в 20:26

Ф-16 от Нидерландия пристигат в Украйна до няколко седмици. Ще бъдат последвани с нова пратка от Ф-16 от Швеция. Изглежда, че украинците ще подготвят на Путлер хубави подаръци за рашистката коледа. А от небето в Украйна вали дъжд от летящи руски (Су) бараки.

1236

1

БотоксПутю

25.12 2023 в 19:49

Танкът от снимката на напредващите ли е?
 
X

Да помогнем на украинските деца!