ISW: Русия готви операция под фалшив флаг в Запорожката АЕЦ

OFFNews 19 август 2022 в 12:23 6190 11

Окупатор в Запорожката АЕЦ.
Руснаците готвят терористичен акт в Запорожката АЕЦ.

Русия подготвя фалшива операция, за която да обвини Украйна, че е атакувала най-голямото ядрено съоръжение в Европа - Запорожката АЕЦ.

Това се посочва в доклад на Американския институт за изследване на войната (ISW).

Ден по-рано генерал-лейтенант Игор Кирилов, командир на руските войски за радиационна, химическа и биологическа защита, заяви, че украинските сили се готвят за провокация в Запорожката АЕЦ и че тя трябва да съвпадне с посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Украйна.

Кирилов обвини украинските сили, че са подготвили тази провокация, за да обвинят Русия, че подготвя ядрена катастрофа, и да създадат 30-километрова зона на изключване около атомната електроцентрала.

"Брифингът на Кирилов, който беше подкрепен от (изявления - бел. ред.) на руското министерство на отбраната, съвпада със съобщенията, че руските власти са забранили на руските ядрени специалисти да отидат на работа в Запорожката АЕЦ на 19 август", отбелязват анализаторите.

ISW обръща внимание и на изтеклите кадри, на които се вижда как окупаторите разполагат военно оборудване в близост до ядрения реактор на централата.

"Руските сили създават условия за организиране на провокация в централата и промяна на информационния разказ, за да обвинят Украйна за бъдещи операции в централата", заявяват експертите.

Същата информация по-рано бе обявена и от украинското разузнаване. Според събраните разузнавателни данни служителите на "Росатом" неочаквано са напуснали територията на станцията.

На 18 август руското военно командване заплаши да спре работата на най-голямата атомна електроцентрала в Европа "Запорожие".

Персоналът на Запорожката атомна електроцентрала призова света да не допуска непоправимото заради безотговорността и безумието на руските окупатори.

На свой ред генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Руската федерация да изтегли войските и военната си техника от територията на Запорожската атомна електроцентрала. Той също така заяви, че е необходимо да се прекратят всички военни действия в района на АЕЦ-а.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

11

Mateevk

19.08 2022 в 15:53

Руснаците създават условия за провокация, в която да обвинят украинците, че готвят провокация, за да обвинят руснаците, че готвят провокация, за да обвинят украинците, че .....и т.н. и т.н. Пълен абсурд, а решението е от просто по-просто - руснаците се омитат начаса от централата и всичко си идва на мястото - украинците в границите си от 1991 г., а руснаците в техния си мир. .

-3667

10

fik1

19.08 2022 в 15:35

Също ако забравиш за момент колко ти е драма че има спекула и пропаганда и от другата страна (макар и отново, на много по-ниско ниво).. защо орките си разполагат войски в АЕЦа? Защо не воюват на открити поля или това беше лъжа? Останаха ли ви въобще верни опорки?

-3667

9

fik1

19.08 2022 в 15:26

Не виждам къде се твърди това, май сам си го измисли, но предвид че руските свини се крият в АЕЦа няма значение дали ще (предполагам имаше предвид 'ще') се самообстрелват или не. Те отдавна имат много грехове на съвсем друго ниво, но русоробите много обичате да ги игнорирате тях.

6386

7

Zlatko

19.08 2022 в 15:02

Много е възможно, но не е доказано, че воюват сред цивилни.
В доклада на Амнести се казва, че има картечница на покрива на болницата, оръдие в двора на училището, чували с пясък по оградата на детската градина и т.н. Когато ги попитаха за доклада им, казаха: “видяхме оръжие и войници в обществени сгради, дали има цивилни вътре не сме проверявали и не ни интересува”, точно за това и се извиниха после.
Само че, украинците бранят държавата и градовете си. През 1943 г. при отбраната на Сталинград, съветите са се били за всяка сграда, за всеки вход, за всеки етаж. Щом руснаците са се настанили в централата, явно вече не нападат, а………

-3667

6

fik1

19.08 2022 в 13:53

Значи като украинците си позволяват да воюват сред цивилни е ужас, ама рашките че се крият в АЕЦа е нормално, защо сте такива долни лицемери и защо не си го признавате?

22548

4

dolivo

19.08 2022 в 13:41

не, човече, за да обвинят Украинците за замърсяването и ескалацията.

а това че са надокарали тежко въоръжение около централата сие стратегия

Гадна работа е войната, дано има повече хора като Стефан Петров https://geograf.bg/bg/article/chovekt-koyto-spasi-sveta-ot-treta-svetovna-yadrena-voyna

-3667

3

fik1

19.08 2022 в 13:41

защото рашките никога преди не са се самовзривявали (circa 1999 преди да унищожат Чечня), учете история за да не сте русороби
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки