ISW: Путин се опитва да обвини Запада, че заплашва съществуването на Русия

OFFNews 28 февруари 2023 в 07:51 4305 4

Путин

Снимка БТА/АП

Владимир Путин

Руските власти насърчават реториката, която създава погрешно впечатление, че войната на Русия в Украйна е жизненоважна за по-нататъшното съществуване на Руската федерация, се казва в последния доклад на експертите от  Института за изследване на войната (ISW).

В интервю за телевизия "Россия 1" на 26 февруари руският президент Владимир Путин предупреди, че не знае дали "руският народ би могъл да оцелее в днешния си вид", ако Западът успее да "унищожи Руската федерация и да установи контрол над нейните части", напомня Би Би Си.

Путин започна да подготвя почвата за тази информационна кампания в речта си пред Федералното събрание на 21 февруари, като обвини колективния Запад, че използва войната в Украйна, за да застраши съществуването на Русия. Подобни изявления направи и зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

"И Путин, и Медведев използват в изявленията си реторика, която представя войната в Украйна като екзистенциална за по-нататъшното оцеляване на постсъветска Русия, което вероятно е опит да се представи войната като по-застрашителна за Русия и Запада, отколкото е в действителност", пишат експертите.

Путин вероятно се надява да създаде информационен фон, за да обвини Украйна и Запада, че заплашват оцеляването на Русия на фона на военните неуспехи на Москва и подкрепата на Запада за украинците на бойното поле.

"Езикът на Путин има за цел да подтикне към подкрепа за войната в Русия и да подклажда страха на Запада от нестабилността, която би последвала руския колапс, за да ограничи подкрепата за Украйна и да убеди Запада да принуди Киев да приеме руските искания", заключава ISW.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

4

Bad Horse

28.02 2023 в 14:25

Ватенките не могат да проумеят, че сигурноста се постига с добри съседи. Те си карат като винаги - завладяват буферни зони около територията си, подтискайки хората живеещи там. И после се чудят защо никой не ги обича. Сигурно е защото чужденците са лоши, завиждат на Русия и искат да я унищожат...

-1655

3

ob1

28.02 2023 в 10:08

Никой няма да ви напада кочината, сами ще се избиете вътре. Нормалният свят просто вече не иска да има нищо общо с орки. Да си живеят в "страна огромная" и да са си самодостатъчни както твърдят. Но май им светна, че така не става...

345

2

Джендо Джедев

28.02 2023 в 09:12

Путя плаши алкашите с Торбалан... Хахахахахахаха!

2550

1

alfakentavur

28.02 2023 в 08:15

Давам самун черен хляб, 200 грама водка, скилидка чесън и нова ватенка на първото рашиско мекере, което даде поне малко разумен коментар на това "съвпадение":

Путлер: "Западът ни наложи тази война".

Гьобелс 1943 г: https://i.redd.it/c38ywv60w5ja1.jpg Vergesst nie, dass uns England diesen Krieg aufgezwungen в превод: Никога не забравяйте, че Англия ни наложи тази война.