ISW: Предстои мащабна руска офанзива в Украйна в края на пролетта и през лятото

Руснаците ще могат да започнат координирана широкомащабна настъпателна операция само в едно оперативно направление поради ограничените си ресурси

OFFNews 01 април 2024 в 10:11 5127 1

Украински войник в района на Луганск

Снимка Getty Images

Украински войник в района на Луганск

Руските окупационни войски вероятно ще започнат мащабна офанзива в Украйна в края на пролетта или през лятото. Очаква се Русия да се съсредоточи в западната част на Донецка област, пише в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Според ISW руските сили се надяват да се възползват от постоянното, но бавно настъпване на своите войски в Донецка област.

Междувременно украинските власти предупредиха, че Русия струпва личен състав по направлението Харков-Луганск, край Бахмут, край Авдеевка и в западната част на Запорожка област. Според анализа на ISW руснаците ще могат да започнат координирана широкомащабна настъпателна операция само в едно оперативно направление поради ограничените си човешки ресурси и планиране.

В доклада на Института се отбелязва, че на 30 март Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са отблъснали механизирана атака с размер на батальон от руснаците край Авдеевка. Това се случва за първи път, откакто окупаторите започнаха кампанията си за превземане на града в края на октомври 2023 г., отбелязват военните анализатори.

"Геолокационните изображения, публикувани на 31 март, показват голям брой унищожени и повредени руски бронирани машини и танкове по пътя северозападно от Тоненкое -западно от Авдеевка. Украинските сили са унищожили 12 руски танка и осем бойни машини на пехотата (БМП) по време на атаката. Фронтовият удар не е успял да пробие украинската линия", пише ISW.

От доклада става ясно, че мащабът на руското механизирано нападение на 30 март е бил значителен.

През нощта на 30 срещу 31 март Русия извърши нова серия от удари с ракети и дронове, насочени предимно срещу украинската енергийна инфраструктура, тъй като забавянето на американската помощ за сигурност продължава да влошава състоянието на украинската противовъздушна отбрана и дава възможност на Русия да нанесе значителни щети на украинската енергийна мрежа, пише в доклада. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

1

781000

01.04 2024 в 11:03

Горчивата истина е, че нямаме какво да противопоставим на Путин, освен огромното си самочувствтие.
Европа и САЩ се превърнаха в консуматорско общество, 80% от което изобщо не се интересува какво става в Украйна, и даже по-зле, огромен брой европейци даже го приветстват и намират за нормално.
Чета за 150 хил НОВО мобилизирани - Франция има има 5.000 на служба и може да достигне до 20.000. Дори и всички да ги прати в Украйна, е капка в морето.
Така става когато проблемите се решават с внос на всичко, вкл мигранти и когато истинските европейци живеят в някаква кристална топка, където всичко е като райско.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки