ISW: Кремъл използва Приднестровието и Гагаузия, за да дестабилизира Молдова

OFFNews 08 март 2024 в 10:47 1467 3

гагаузи
Гагаузия.

Руските власти планират да използват Приднестровието и Гагаузия за провеждане на хибридни операции за дестабилизиране на Молдова. Това е свързано с преговорите на страната за присъединяване към ЕС и предстоящите президентски избори.

Американският Институт за изследване на войната (ISW) съобщава, че ръководителят на проруската молдовска автономна област Гагаузия Евгения Гуцул се е срещнала със заместник-началника на щаба на Путин Сергей Кириенко в Русия на 7 март. По това време молдовските власти обявиха, че наказателното дело срещу Гуцул скоро ще бъде внесено в съда.

Гуцул поиска от Кириенко да помогне на гагаузите да откриват сметки в руски банки "за социални проекти", да се отмени руското ембарго върху вноса от Гагаузия и да помогне в преговорите с "Газпром" за доставка на газ на изгодна цена.

Според анализаторите на ISW засиленото внимание на Кремъл към отношенията с Гагаузия на фона на интереса на самопровъзгласилата се република към Приднестровието показва, че Кремъл се надява да използва двата региона за оправдаване на хибридни операции. Русия се нуждае от тях, за да дестабилизира и допълнително да поляризира Молдова в навечерието на преговорите за присъединяване към ЕС и настоящите президентски избори в Молдова.

На 28 февруари конгресът на депутатите на непризнатата република Приднестровие се обърна към Русия с молба за "защита" от Молдова.

В същото време страните от ЕС обсъждат как да защитят Молдова от Русия.

Неотдавна молдовското външно министерство отговори на думите на ръководителя на руското външно министерство Сергей Лавров относно така нареченото Приднестровие. Министерството заяви, че Руската федерация "не може да предложи на света нищо друго освен кръв и страдание".

В същото време Лавров обвини Кишинев в "блокиране на всичко руско, дискриминация на руския език", както и в "сериозен икономически натиск върху Приднестровието".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

08.03 2024 в 17:36

класика в жанра

3714

2

GB

08.03 2024 в 15:13

Мисля си, че и Молдова има същите аргументи за Приднестровието: "блокиране на всичко молдовско, дискриминация на молдовския и други езици", както и в "сериозен икономически натиск върху Приднестровието" (разбирай местното население, молдовци българи и т.н.) от страна на русия чрез руските войски, корумпиране на Приднестровскоро управление.

345

1

Джендо Джедев

08.03 2024 в 12:18

Класическата рашистка схемичка. Обаче тоя път няма да мине.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки