ISW: Китай не е Русия. Разминаванията между Пекин и Москва станаха очевидни на преговорите в Джеда

OFFNews 08 август 2023 в 09:11 7316 5

Снимка Getty Images

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман с украинския президент Володимир Зеленски в Джеда през май т. г.

Нарастващото разминаване между Китай и Русия по отношение на всяко споразумение за прекратяване на войната в Украйна е било очевидно на преговорите в Джеда, Саудитска Арабия, на 5-6 август, анализира в най-новия си доклад днес Институтът за изследване на войната (ISW).

Анализаторите цитират „Файненшъл Таймс“, според който китайските представители на срещата са били „конструктивни“ и „желаят да покажат, че Китай не е Русия“. Изданието се позовава на европейски дипломат, участвал в преговорите, който казва, че „самото присъствие на Китай показва, че Русия е все по-изолирана.”

Китайската делегация в Джеда е посочила желанието си да присъства на следващата среща на подобен формат, който вероятно също ще изключи Русия. Руски вътрешен източник твърди, че Русия е отхвърлила мирния план на Китай от 12 точки за войната в Украйна от февруари 2023 г. (който китайската делегация представи отново по време на преговорите в Саудитска Арабия) и че някои китайски елити тайно изразяват недоволството си от действията на руското ръководство по отношение на мирното уреждане на войната в Украйна.

Тези доклади от разговорите в Саудитска Арабия и вътрешни твърдения, ако са верни, са в съответствие с предишните оценки на ISW, че Китай не е напълно съгласен с Русия по въпроса за Украйна и че отношенията между Русия и Китай не са „партньорство без ограничения“ както би желал Кремъл.

Украинската делегация на преговорите в Саудитска Арабия представи мирен план от 10 точки, който според съобщенията включва призиви за глобална продоволствена сигурност, ядрена безопасност, екологична сигурност, хуманитарна помощ и освобождаване на пленниците.

Ръководителят на администрацията на украинския президент съобщи, че всички членове на БРИКС освен Русия – Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка – са присъствали на преговорите. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече украинския план „безсмислен ултиматум, който има за цел удължаване на военните действия“. По този начин Захарова повтори дългогодишната руска информационна операция, която абсурдно твърди, че Русия, за разлика от Украйна, „винаги е била и ще остане отворена за дипломатическо решение“ на войната в Украйна.

„Срещата в Джеда е шамар за Путин. Мирните преговори засягаха войната между Украйна и Русия, а се водеха без участието на Русия“, коментира междувременно каза руският политолог Дмитро Орешкин в интервю за украински медии. „В Кремъл бяха дълбоко обидени, но не искат да покажат тази обида“, добавя той.

Изключването на Москва от преговорите означава, според Орешкин,, че Русия не само няма способността да води преговори, но и е загубила своята стойност на политическата арена.

В неделя в Джеда приключиха двудневните мирни преговори за войната на Русия с Украйна , на които присъстваха 40 държавни представители. Срещата в Саудитска Арабия имаше за цел да подкрепи мирната формула, предложена от украинския президент Володимир Зеленски .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9030

5

Ivan Terziysky

08.08 2023 в 13:10

Блядовете все повече ще ги обиждат. Да свикват.

12407

4

Bad Horse

08.08 2023 в 10:17

Също и Индия, Турция и половината свят си търгува с Русия. Но от това руснаците не забогатяват. "Приятелите" им ги любят анално с ниски цени на купените ресурси и високи цени на импортираните айфони.

Ембаргото никога не е пълно, санкциите никога не са 100%. Това се знае от политиците. Санкциите срещу Иран примерно се оказа че се спазват на 100% само от Израел и САЩ. И дори и там имаше мрънкащи фирми, които искаха да правят бизнес с Иран.

Така че, нормално. Целта е да поевтинее исноса на Русия и да им поскъпне вноса. Което стана.

22548

3

dolivo

08.08 2023 в 09:42

абе прах в очите комай

Китай си се възползва и яко търгува с Русия, без всякакви санкционирани технологии

345

2

Джендо Джедев

08.08 2023 в 09:35

Рашняците стават все по-изолирани, дори от шефа си Китай.

2099

1

Mateevk

08.08 2023 в 09:26

Русия - болният човек на Европа и света...
 
X

Да помогнем на украинските деца!