ISW: До 90% от руската бойна техника е унищожена на плацдарма на левия бряг на Днепър

OFFNews 10 януари 2024 в 11:31 18536 2

Кринки
Кринки.

Руските окупатори на левия бряг на Днепър в Херсонската област имат сериозни проблеми с командването и комуникациите. В продължение на часове те чакат разрешение от командирите си да ударят определени цели с артилерия, а командирите изискват предварително фото- и видеодоказателства за тези цели, пише в новия доклад за развитието на военните действия в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Окупаторите в тази част на фронта изпитват недостиг на системи за радиоелектронна борба (РЕБ), които да противодействат на безпилотните самолети. Освен това руснаците търпят колосални загуби на оборудване. Например до 90% от руската техника е унищожена на плацдарма край Кринки.

Руски източници потвърждават, че бойната ефективност на руските войски на левия бряг на Днепър е значително подкопана. Руснаците се оплакват, че проблемите с командването и комуникацията не само не са решени след смяната на командването на руската Днепърска група, но дори са се засилили. След назначаването на Михаил Теплински за командир на групата вероятността окупаторите да бъдат подтикнати към "месни" щурмове (кървави атаки с много жертви) в района на Кринки е малко по-малка.

В това направление руснаците все още не могат да свалят украински самолети и хеликоптери, тъй като не получават своевременно разрешение от командването. Освен това нашествениците чакат с часове заповед за поразяване на определени цели с артилерия.

Окупаторите са раздразнени и от липсата на системи за РЕБ, които да противодействат на украинските безпилотни самолети, които се използват активно в района на Кринки и нанасят значителни загуби на руската армия.

Един от руските "военни кореспонденти" призова руското командване да прекрати прехвърлянето на техника в Кринки и съседните райони, тъй като според него украинските войници унищожават там до 90 % от военната техника на окупационната армия.

Военният експерт Костянтин Машовец заяви, че частите на 17-и танков полк от 70-а мотострелкова дивизия, разположени в югоизточната част на Кринки, са "нетърпеливи" да предприемат мощни атаки, за да изтощят руската отбрана. Командването на този полк смята за целесъобразно да се придържа към тактиката на изтощителните фронтални атаки.

По време на боевете в района на Кринки руските войски понасят значителни загуби, като особено тежко пострадали са частите на 104-та въздушнодесантна дивизия.

"От ноември 2023 г. насам ISW постоянно наблюдава руските оплаквания за неадекватно командване, координация между подразделенията и вътре в тях, ПВО, огнева поддръжка и РЕБ, но продължава да оценява, че тези докладвани тактически проблеми не винаги водят до значителни оперативни последствия", се казва още в доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

10.01 2024 в 13:04

централизираното управление на армията им яде главата на руснаците

-529

1

6екеr4о

10.01 2024 в 12:19

Информацията в статията носи успокояващи послания за безумията във ватнишката орда, но през март предстоят президентски избори, след които се предполага, че Путлер ще обяви всеобща мобилизация.

Направо ми се изправя косата, като си помисля, че на фронта за кратко време могат да бъдат изсипани няколкостотин хиляди блядове, зле облечени и оборудвани, но командвани от кървави касапи, кошмар...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика