Quantcast

Историческа церемония по канонизирането на двама папи

OFFNews Последна промяна на 27 април 2014 в 08:47 2213 2

Снимка REUTERS/AGENCJA GAZETA/JACEK SMOTER

Двама от водещите глави на Римокатолическата църква през XX век - папа Йоан Павел II и Йоан XXIII - ще бъдат обявени за светци в безпрецедентна церемония в Рим днес, когато католиците отбелязват празника на Божието милосърдие.

Това е първата церемония в историята, в която едновременно ще се бъдат канонизирани двама папи.

Над 1 милион души ще присъстват на церемонията по канонизирането, която ще се проведе на площада пред катедралата "Свети Петър" в италианската столица. Сред тях ще са и над 200 български католици, съобщава Нова тв.

И двамата папи са свързани с историята на България и славяните. Папа Йоан 23 - ти е наричан „българският папа“. 

В продължение на 10 години той е в България като нунций на Ватикана - от 1925 до 1935 г. Частици от мощите му се намират в католическия храм ""Блажен Йоан ХХІІІ"" в София. Те бяха дарени от папа Йоан Павел II и при посещението му у нас през 2002 г.

Двамата са смятани за двама от най-харизматичните лидери на Римокатолическата църква.

Церемонията ще бъде водена пред близо 100-те делегации, включително кралски особи и глави на правителства, съвместно от папа Франциск и предшественика му Бенедикт.

Тя започва в 10 ч. местно време.

Някои от поклонниците нощуваха близо до площада.

Гигантски екрани бяха поставени на близките улици и на други места в града за тези, които нямат възможност да присъстват на площада, но искат да наблюдават церемонията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.04 2014 в 14:20

Много светци почнаха да създават в католическата църква. За да станеш светец трябва да си направил божие чудо, изцеление, да умреш като мъченик...
Не помня тези папи да са направили нещо такова, помня обаче как Йоан Павел II работеше срещу православието във войната в Югославия, в момента активно подкрепят хунтата в Украйна и канят Яценюк във Ватикана, да не забравим ВСВ където подкрепяха Хитлер.
Добре че тук сме православна религия и нямаме нищо общо с папата и Ватикана. Папата не представлява нищо за българската православна църква, папата е наш колкото разни буда, хинду гурута, мюсюлмански аятоласи.

27.04 2014 в 10:01

Автора на статията да си поправи разминаването- част от мощите се пазят в църквата "Блажен Йоан XXIII" която се намира в София до НБУ, когато пишеш за важни исторически личности е задължително поне изнесената информация да отговаря на действителността!