Испанският министър на туризма получи писмо със заплахи и окървавен нож

OFFNews 26 април 2021 в 18:07 2241 0

Снимка Скрийншот от видео - официални власти

Испанският министър на туризма Рейес Марото заяви в понеделник, че е получила по пощата нож, покрит с червени петна, дни след като на висши служители по сигурността и на партийния лидер Пабло Иглесиас бяха изпратени заплахи за смърт.

Министерството публикува снимка, на която се вижда малък сгъваем нож с дървена дръжка и червени петна, стичащи се по острието.

Марото заяви, че е обезпокоена, защото не е конфликтен човек. Тя е социалист, министър на промишлеността, търговията и туризма от 2018 г.

"Това ни дава повече сила да защитаваме демокрацията... Омразата и заплахите няма да ни заглушат", каза тя пред репортери пред парламента.

Полицията разследва пакета, който пристигна в министерството в петък и включва обратен адрес, добави Марото.

Испанското правителство е ръководено от Социалистическата партия (PSOE), а крайно лявата формация "Обединени можем" (Unidas Podemos) е неин коалиционен партньор.

Представители на целия политически спектър - включително крайнодясната партия "Вокс" - осъдиха заплахите.

Миналата седмица министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка, Пабло Иглесиас от "Обединени можем" и Мария Гамес, която оглавява Гражданската полиция Гуардия, също получиха заплахи за смърт по пощата.

Без да предполага кой може да стои зад писмата, в понеделник Марласка обвини културата на политическа поляризация, че е позволила да процъфтява речта на омразата.

„Имаме определен антидемократичен политически дискурс, срещу който трябва да се изправим“, каза той пред телевизия Ла Секста.

Той свърза заплахите с неотдавнашния вандализъм на феминистки стенопис в Мадрид и опорочаването на статуя на бившия социалистически премиер Франсиско Ларго-Кабайеро.

"Всичко това поражда убеждение, че е нормално да се дискриминират... определени групи", каза Марласка.

Напрежението между дясно и ляво се засили през последните седмици преди регионалните избори в Мадрид, където действащият консервативен президент Изабел Диас Аюсо се кандидатира с лозунга "Комунизъм или свобода".

Иглесиас, който застава срещу нея от "Обединени можем" , прекъсна участието си в дебат в петък, след като Росио Монастерио, неговият опонент от "Вокс", се усъмни дали заплахите са реални.

По-рано Иглесиас публикува писмото в Twitter, заедно със снимка от четири патрона, които според него са дошли в плика.

„Съпругата ви, родителите ви и вие сте осъдени на смъртно наказание, времето ви изтича“, пише в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови