Испанската принцеса Кристина обвинена в пране на пари

OFFNews 25 юни 2014 в 14:31 2460 3

Снимка AFP

Испанската принцеса Кристина

Сестрата на испанския крал Фелипе VI Кристина е обвинена в укриване на данъци и пране на пари, съобщи Би Би Си.

49-годишната Кристина беше разпитана през февруари заради бизнес сделки на съпруга си Иняки Урдангарин.

Урдангарин е заподозрян в злоупотреба с милиони евро от държавната хазна.

По време на разпитите през февруари испанската принцеса обявила, че не знае нищо за сделките, за които е обвинен съпругът й, и че просто му се е доверила за управлението на общата им компания.

Испанският съдия, повдигнал обвиненията, е убеден, че Кристина знае за корупционните сделки на мъжа повече, отколкото твърди, затова тя трябва да бъде съдена заедно с него.

Решението за повдигане на обвинения срещу испанската принцеса е голям успех за разследването и голям срам за испанското кралско семейство и конкретно за новият испански крал Фелипе, който беше коронясан само преди 6 дни.

Разследването срещу Иняки Урдангарин продължава вече три години. Смята се, че Урдангарин и партньорът му Диего Торес са получили 5,6 млн. евро от регионалните власти от завишени цени за организиране на спортни събития чрез организацията с нестопанска цел Noos.

Предполага се, че парите от Noos след това са били насочвани към компанията Aizoon, която Урдангарин създал със съпругата си, и след това са използвани за закупуването на имение в Барселона, луксозни пътувания и уроци по танци.

Би било много трудно за Иняки Урдангарин да извърши тези престъпления с пари от държавната хазна без знанието и съгласието на съпругата му, категоричен е съдията Хосе Кастро.

Антикорупционните прокурори вече се обявиха против решението на Кастро да повдигне обвинения срещу принцеса Кристина, тъй като няма достатъчно доказателства срещу нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!