Испания забрани климатиците да бъдат нагласяни под 27 градуса

OFFNews 07 август 2022 в 13:18 7502 0

Място за

Снимка Getty Images

Място за "климатични бежанци" в пазар в Мадрид. На масата може да се поседи за да си почине човек на хлад и да пие вода.

Докато цяла Европа се бори с екстремни горещини и нарастващи разходи за енергия това лято, Испания издаде указ, изискващ климатизацията на обществените места да бъде настроена на или над 27 градуса. Мярката ще важи за офиси, магазини, барове и ресторанти, както и системите на градския транспорт и транспортните центрове.

В указа се нарежда поддържане на отоплението на или под 19 градуса по Целзий през зимата.


Указът е част от законопроект, приет от испанското правителство в опит да се намали потреблението на газ в страната със 7%, в съответствие с неотдавнашните енергийни споразумения на Европейския съюз за ограничаване на зависимостта от руски газ.

Магазините също ще бъдат задължени да държат вратите затворени, а отоплителните системи трябва да се проверяват по-често, за да се повиши ефективността според новите мерки, каза испанският министър на екологичния преход Тереза ​​Рибера.

Мерките включват изключване на осветлението на витрините след 22 часа. Уличното осветление няма да бъде засегнато.

Испанският премиер Педро Санчес обяви новия пакет миналата седмица, като каза: „Просто трябва да влезете в търговски център, за да разберете, че може би температурата е твърде ниска.“

Указът на Испания ще остане в сила поне до ноември 2023 г.

Глоби за отворени врати във Франция

Испания не е единствената европейска страна, която се опитва да се бори с потреблението на енергия и разходите.  Във Франция управители и собственици на климатизирани магазини, които си позволяват да оставят вратите на помещението отворени при включен климатик, могат да бъдат с наказани с до 750 евро. Там се забранява

Забранява се и използването на светещи улични рекламни пана и табели между 1 след полунощ и 6 сутринта. Изключение правят светещите рекламни табели, които се намират на гарите и летищата. Според енергийното министерство това увеличава консумацията на ток с 20%.

Към препоръките за пестене на ток влиза и изключване на безжичния интернет, на всички всички осветителни тела и електроуреди и устройства, когато те не се използват .

Целият пакет от мерки цели да намали общата консумация на електроенергия в страната прогресивно с 10% за период от 2 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews