Испания свали основното обвинение срещу каталунския лидер Карлес Пучдемон

Красимир Крумов 12 януари 2023 в 18:01 1601 0

Снимка Getty Images

12 януари 2016 г. Точно на днешния ден новият президент на Каталуния Карлес Пучдемон е посрещнат от почетен караул за церемонията по встъпване в длъжност.

Испанското правосъдие оттегли днес основното обвинение срещу бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон за ролята му в опита за отцепване на областта през 2017 г., предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало след влизането в сила на предизвикала полемика наказателна реформа, прокарана от лявото правителство.

Съдията, който разглежда делото на бившия сепаратистки регионален премиер, "прилага дерогация по обвинението за метеж към Пучдемон, но поддържа съдебното производство за злоупотреби и неподчинение", посочи в изявление испанският Върховен съд.

Престъплението "метеж", което бе основното обвинение срещу Пучдемон, отпадна от Наказателния кодекс като част от реформата, приета в края на декември след разгорещени дебати в парламента.

То беше заменено от престъплението "нарушаване на обществения ред", което доведе до по-леки наказания, но тази наказателна квалификация не може да се приложи към Пучдемон, постанови магистратът по делото.

Пучдемон, който е основната фигура в опита за отделяне на Каталуния през 2017 г. и избяга в Белгия, за да избегне съдебно преследване, вече е обвинен само в присвояване на държавни средства - престъпление, за което наказанието също беше намалено в рамките на реформата на Наказателния кодекс - и неподчинение. Следователно бившият каталунски премиер теоретично е заплашен само от четири години затвор - много по-малко от 13-годишната присъда, постановена през 2019 г. срещу вицепремиера в неговото регионално правителство Ориол Жункерас, посочва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови