Испания помилва деветима затворени каталунски сепаратисти

OFFNews 22 юни 2021 в 20:46 867 0

Снимка Getty Images

Испанец, демонстриращ за независимостта на Каталуния

Във вторник испанското правителство помилва всички девет сепаратистки лидери, осъдени за участието им в неуспешната кампания за независимост на Каталуния през 2017 г. Правителството изрази надежда, че този жест може да помогне за прекратяване на дълбоките разделения, предизвикани от конфликта.

През 2019 г. лидерите бяха осъдени на между девет и 13 години затвор за подбуждане на бунт и злоупотреба с публични средства, след провеждането референдум за отделяне на областта. Той беше забранен от властите в Мадрид, но въпреки това доведе до краткотрайно обявяване на независимост, предизвикало най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия.

„С този акт искаме да отворим нова фаза на диалог, помирение и да спрем веднъж завинаги всички разделения и конфронтация“, заяви премиерът Педро Санчес в телевизионно обръщение.

Помилванията са условни и могат да бъдат отменени в случай на тежко престъпление. Забраната лидерите да заемат публични длъжности остава в сила, каза Санчес, без да уточнява кога деветимата ще бъдат освободени.

Запитвания показват, че по-голямата част от испанците се противопоставят на помилванията, но Санчес залага на това, че в крайна сметка те ще отслабят стремежа за независимост в богатия североизточен регион, чието правителство е поискало нов референдум за независимостта под егидата на Мадрид. 

Раул Ромева, който като ръководител на външните работи на Каталуния през 2017 г. беше осъден на 12 години, заяви, че регионът ще продължи борбата си за самоопределение.

"Като помилват девет души, те няма да скрият репресиите, които продължават да упражняват срещу стотици сепаратисти. Няма да се откажем от борбата: амнистия и самоопределение!" написа той в публикация в Туитър.

Консервативните опозиционни партии в Мадрид заявиха, че ще оспорват помилванията в съда, аргументирайки се, че те ще дадат нова сила на сепаратисткото движение, тъй като повечето от затворените лидери не са показали угризения. Опозицията обвиняват Санчес, че се стреми предимно да укрепи парламентарните си съюзи.

Каталунската сепаратистка партия "Ескера Републикана де Каталуня", чийто председател Ориол Хункерас е сред помилваните лидери, подкрепи управлението на Санчес и бюджета на администрацията му.

В Каталуния някои се зарадваха на помилванията, но заявиха, че не са достатъчни. В понеделник в Барселона протестираха стотици сепаратисти, които определиха плана на Санчес за неадекватен и продължиха безусловно да настояват за нов референдум за независимост.

Също в понеделник парламентарната асамблея на Съвета на Европа, призова Испания също да отмени заповедите за арест на каталунски политици, избягали от Испания след събитията от 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!