Испания настоява да не се доставят касетъчни бомби на Украйна

OFFNews 08 юли 2023 в 22:27 3596 7

Маргарита Роблес

Снимка Getty Images

Маргарита Роблес

Не бива да се изпращат касетъчни бомби в помощ на Украйна, заяви днес испанският министър на отбраната Маргарита Роблес - ден, след като САЩ обявиха, че ще изпратят такива оръжия на Киев, за да подпомогнат контранастъплението му срещу руските сили.

Испания има твърд ангажимент към Украйна, но и твърд ангажимент, че определени оръжия и бомби не могат да се доставят при никакви обстоятелства, заяви Роблес, цитирана от БТА.

"Не" на касетъчните бомби и "да" на легитимната отбрана на Украйна, която според нас не бива да се осъществява с касетъчни бомби, каза министърът на отбраната.

Роблес акцентира, че решението за изпращане на касетъчни бомби е взето от американското правителство, а не от НАТО.

Същевременно днес министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников приветства решението на САЩ да изпрати касетъчни боеприпаси на Киев, но обеща те да не бъдат използвани в Русия.

Резников каза, че Украйна ще води строг отчет за използването им и ще обменя информация с партньорите си.

"Нашата позиция е проста - трябва да освободим временно окупираните си територии и да спасим живота на нашите хора", написа Резников в "Туитър".

"Украйна ще използва тези боеприпаси само за деокупацията на международно признатите ни територии. Тези боеприпаси няма да бъдат използвани на официално признатата територия на Русия", заяви министърът на отбраната на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

6

Д-р Мазникуров

10.07 2023 в 17:58

Всичко което трепе крадливи, долни ватници-агресори, колкото се може по-масово и ефективно е правилно и оправдано! Толкоз, keep it simple. Знам че е жестоко, но нещата се ожесточиха наистина, това е тотална война, те - руZZките свини така я направиха! Украйна има право да компенсира по какъвто начин намери за добре и възможно недостига от по-традиционно и скъпо въоръжение като авиация например! Те имат ли милост като бомбардират денонощно жилища и обществени места? А Буча и десетките други такива места? Как си представяш ако вадят части от телцето на собственото ти дете изпод димящите руини на родният ти дом, в родният ти град? Представяш ли си го изобщо? Щото не е филм и измислица... Я се стегнете малко! А пък туй дето ника ми не ви харесвал, е, ... да ви имах проблема ще река аз :)!

22548

5

dolivo

09.07 2023 в 09:15

Русия толкоз е минирала и хвърляла касетъчни, че им свършиха.

Пълно е с останал невзривен материал.

Деца с години ще намират и вероятно умират от тези неща.

Украйна знае какъв боеприпас е това. Да си поемат отговорността.

Ако е забранен или непопулярен, да се разберат с Хага за изключения. Натам отиват нещата.

Отговорно използване.

Същата работа беше с бронебойните снаряди.

Не всичко което Русия ползва трябва и ние да ползваме. Отрова Новичок можем и ние да си произведем.

710

4

Д-р Мазникуров

09.07 2023 в 02:40

Тогава тази лигава евро-леля хека да предложи примерно част от територията на Испания на Пусьо, с малко моренце ако може, от Средиземното, па белким го успокои и направи "мир" и разбирателство а той да остави украинците на мира в замяна? Даже без никакви оръжия най-добре, ние всички така искаме! Може би за нея "легитимната отбрана" се изразява с послушна стойка "Г", широко отворени обятия (и нозе), или в най-лошия случай с пуцане с прашки и стари пушки срещу снарядите и ракетите на престъпната ватнишка сган дето срива Украйна? Ако има нещо в което Пусьо и кликата му от изрроди да са прави, то е че наистина си имат работа с лигави евро-пеDали, алчни и страхливи нещастници, смешни и импотентни "правозащитници" дето само могат и трябва да бъдат тъпкани, насилвани, лъгани, ограбвани и огъZвани редовно! За съжаление съвсем не без основание аргумент и коз - главното "оръжие" на всеки Мафиот! Страха и наглостта! Пфу, каква гнус, каква тлъста храчка в саможертвата на храбрите украинци!...

3251

3

динозавър

09.07 2023 в 01:25

Тази другарка сигурно е по съвместителство и министър в Русия.

1000

2

foreigner66

09.07 2023 в 00:49

Както споменах в други постове Европа не е готова и не иска да бъде готова за една война. Такива изцепки на който и да е западен политик се смятат за слабост в Русия и само наливат вода в мелницата на фашистката власт там. Руснаците вече използваха касетъчни боеприпаси неведнъж на фронта в Украйна,но това няма значение. Политици и нации от свободните държави трябва да се обединят около идеята никога повече да няма войни в бъдеще,това трябва да е голямата цел а целта понякога оправдава средствата.

10298

1

AntiZ

08.07 2023 в 23:28

Ми идете се бийте вие с тези диваци! Ей, гиди, простотията граници не признава!
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков