Испания махна и последната статуя на диктатора Франко

OFFNews 24 февруари 2021 в 15:17 1951 0

Испания премахна последния паметник на бившия диктатор Франсиско Франко, предаде Би Би Си. 

Паметникът бе премахнат в испанския анклав Мелиля, намиращ се в Северна Африка. 

Група работници премахна статуята, която е поставена още през 1978 г., три години след смъртта на Франко. Тя е в чест на подвизите му като военен командир през 20-те години на миналия век в конфликта на Испания с берберски племена в Мароко.

Франциско Франко е управлявал Испания от 1939 г. до смъртта си през 1975 г. 

По време на Гражданската война в Испания през 1936 - 1939 г., в която националистическите сили на Франко победиха републиканското правителство, бяха убити повече от 30 000 души. 

"Това е исторически ден за Мелиля", заяви днес Елена Фернандес Тревино, която ръководи политиката на испанския анклав в сферата на образованието и културата, след като местните власти взеха решение на премахването на паметника на Франко.

Крайнодясната партия Vox се противопостави на решението, като заяви, че паметникът е посветен на военните му подвизи, а не на делата му в качеството на диктатор на Испания.

Испания отбелязва 40-та годишнина от опита за държавен преврат на 23 февруари 1981 г.

През 2007 г. в страната е приет Закон за историческата памет, с него се признават страданията на жертвите на франкизма. 

Кой е Франсиско Франко

Той е държавен глава на части от Испания през 1936 г., а от 1939 г. става на цялата страна. Познат е като каудильо - Caudillo de España por la gracia de Dios - водач на Испания по Божията милост. Той председателства авторитарното правителство на Испания след победата си в Испанската гражданска война. 

През 1947 г. Франко провъзгласява Испания за монархия, но не определя водач. Този жест е направен най-вече, за да успокои монархическите фракции в партията. Въпреки че се е провъзгласил за монархист, Франко не иска да стане крал, затова оставя трона празен, като той всъщност става регент. Той носи униформата на капитан-генерал (ранг, традиционно отреден на краля), живее в двореца Ел Пардо, определен за краля, и неговият лик се появява на повечето испански монети.

Идеологията на франкизма се нарича и национал-католицизъм. Спазването на стриктните католически правила е причислено от публичните власти към целите на социалния строй, налагани най-вече с помощта на закона. Испанските номади са изключително засегнати. През 1954 г. хомосексуализмът и проституцията са обявени за престъпления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!