Испания и Великобритания постигнаха принципно споразумение за Гибралтар

OFFNews 31 декември 2020 в 17:04 2493 0

Испания и Великобритания постигнаха днес "принципно споразумение" за Гибралтар, предадоха световните агенции.

Новината обяви испанската министърка на външните работи Аранча Гонсалес Лая часове преди Брекзит официално да стане факт в полунощ (1 ч. българско време на 1 януари 2021 г.), пише БТА. Тя съобщи, че Гибралтар ще стане част от Шенгенското пространство за свободно движение.

Окончателното споразумение между Мадрид и Лондон ще бъде договорено до шест месеца. Дотогава Испания ще работи с граничната агенция на ЕС Фронтекс по прилагането на шенгенските правила в пристанището и на летището на Гибралтар.

Така бе избегната опасността от "твърда граница" между британския анклав в южния край на Пиренейския полуостров и членуващата в Европейския съюз Испания. В резултат режимът на свободно движение между тях ще бъде запазен.

Великобритания остава непоколебима в подкрепата си за Гибралтар и неговия суверенитет, заяви британският министър на външните работи Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс.

Рааб потвърди ангажимента на страната да смекчи последиците за този неин анклав от окончателното й излизане от ЕС. Той наблегна на важното значение на запазването на режима на свободно преминаване на границата, "който очевидно е в най-добрия интерес на хората и от двете страни на границата".

Около 15 хиляди души пътуват всеки ден от Испания, за да работят в Гибралтар, който е с население от 32 хиляди души. Пристанището на британската територия посреща всяка година 10 милиона туристи - сектор, на който се пада дял от приблизително една четвърт от нейната икономика, отбелязва Ройтерс.

Великобритания излезе официално от Европейския съюз на 31 януари. До края на тази година обаче е в сила преходен период, през който правилата на ЕС важат за нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews