Испания екстрадира в САЩ бившия шеф на венецуелското контраразузнаване Уго Карвахал

OFFNews 20 юли 2023 в 11:02 1232 0

Карвахал

Снимка Ройтерс

Уго Карвахал бе влиятелен човек при управлението на Уго Чавес.

Испания екстрадира в САЩ бившия ръководител на венецуелското военно разузнаване и сътрудник на Уго Чавес - Уго Карвахал. Той вече е отпътувал за Америка и ще се яви пред съда, съобщи Би Би Си.

Американските прокурори обвиняват 63-годишния Карвахал, че е бил член на наркокартел и че преди 17 г. като шеф на военното разузнаване е координирал доставката на 5,5 тона кокаин от Венецуела до Мексико. След това наркотикът е трябвало да отиде в Съединените щати.

Освен това американците подозират Карвахал, че е доставял оръжие на колумбийската лява групировка ФАРК ("Революционни въоръжени сили на Колумбия"), която от дълги години воюва със законните власти на страната и която САЩ обявиха за терористична организация.

Уго Карвахал отрича обвиненията и дълго време се съпротивлява на екстрадирането в САЩ, като обжалва или просто се укрива.

В периода 2004-2011 г. Карвахал е ръководител на венецуелското военно контраразузнаване. Той е един от най-влиятелните хора в страната и един от най-близките сътрудници на президента Уго Чавес. През 2011 г. американски съд го обвинява в съучастие в трафик на наркотици.

През 2014 г. е арестуван по искане на Държавния департамент на принадлежащия на Нидерландия остров Аруба, където е бил ръководител на генералното консулство на Венецуела. Съдът обаче постановява, че арестът на притежателя на дипломатически паспорт е незаконен, и Карвахал се завръща в родината си, където е посрещнат като герой от новия президент Николас Мадуро, заменил починалия Чавес.

Но пет години по-късно Карвахал се противопостави на Мадуро и подкрепи опозиционния лидер Хуан Гуайдо и трябваше да избяга първо в Доминиканската република, а след това в Испания, където е арестуван по искане САЩ, но след това е освободен, тъй като испанският първоинстанционен съд отхвърля искането на американците.

Когато съдът на следващата инстанция отмени това решение и полицията дойде да арестува отново венецуелския контраразузнавач, се оказа, че той се е укрил. Откриват го едва 2 г. по-късно. Оказало се, че се е крил в апартамент в Мадрид, като не го е напускал и дори за да излезе да пуши на балкона, е носел перука и фалшиви мустаци.

Следват още няколко години съдебни спорове, които не завършват в полза на Карвахал: на 13 юли Европейският съд по правата на човека отхвърля жалбата му срещу решението на испанските съдилища да го екстрадират в САЩ.

Американските власти очакват Карвахал да знае много за венецуелското ръководство при Чавес и Мадуро и да сподели наученото с тях. Други високопоставени венецуелски служители, като бившия министър на финансите Алехандро Андраде, се съгласиха да се признаят за виновни и да разкажат на американците какво знаят в замяна на намалена присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика