'Ислямска държава' пое отговорност за атентата във Виена

OFFNews 03 ноември 2020 в 21:38 2873 0

Снимка архив

Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за вчерашния атентат във Виена, при който загинаха четирима, а още 22 бяха ранени, предава Ройтерс.

Това беше съобщено в изявление, разпространено в "Амак" - пропагандният канал на организацията в "Телеграм". От "Ислямска държава", заявиха, че вчерашното нападение в австрийската столица е дело на "войник на халифата."

Междувременно, край швейцарския град Цюрих, бяха арестувани двама млади мъже във връзка с атентата. Мащабната акция на австрийските власти продължава, като до момента са арестувани 14 души, пише Би Би Си.

Австрийският канцлер Себастиан Курц разкри подробности за четирите жертви - възрастна жена и възрастен мъж, млад минувач и сервитьорка. Петият загинал е единият нападател, който беше ликвидиран от полицията.

Вътрешният министър Карл Нехамър заяви, че има възможност да има и втори нападател, както твърдят и много от свидетелите. Властите разполагат с над 20 000 видеоклипа от вечерта на нападението, като до момента те са прегледани на 50% от тях.

След последните терористични нападения в Австрия и Франция Великобритания повиши нивото на заплаха от терористични атаки до "сериозно", което е предпоследно по петстепенна скала, предава Асошиейтед прес. Нивото на заплаха се определя като "сериозно", когато потенциална атака се смята за много вероятна. В отговор на нападенията Италия засили граничния си контрол, предава БТА.

На този фон тази вечер в 19 ч.в катедралата „Св. Стефан” започна траурна литургия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews