Ислямска държава пое отговорност за атентата в Кабул

OFFNews 18 август 2019 в 18:17 2132 1

Кабул, Афганистан

Снимка АА

Терористичната организация ИДИЛ пое отговорността за нападението в афганистанската столица, при което бяха убити 63 души, а 182 са ранените, сред загиналите и ранените има жени и деца, съобщи Би Би Си.

Групировката е разпространила изявлението си в един от своите сайтове. Гражданин на Пакистан, включил се в редиците на ИДИЛ, е самоубиецът-шахид, който се е самовзривил по време на сватба. Избухнал е и зареден с експлозиви автомобил, паркиран до сватбената зала, се посочва в съобщението.

Нападението стана в 22,40 ч. местно време в западен район на кабул, населен предимно с шиити. Премиерът на Афганистан Ешреф Гани осъди остро кървавия атентат и обвини талибаните в партньорство с терористите.

Талибаните обаче също заклеймиха нападението. Говорителят им Зебихуллах Муджахид изпрати изявление до медиите, в което подчертава, че „не може да има извинение за бруталната атака, мишена на която бяха жени и деца“.

Само преди 10 дни при бомбен атентат пред полицейски участък в Кабул загинаха най-малко 14 души, близо 150 бяха ранени. Отговорността бе поета от талибаните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!